23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSUA: Bernie Sanders cere impozitarea averilor celor mai bogaţi 180.000 de americani

SUA: Bernie Sanders cere impozitarea averilor celor mai bogaţi 180.000 de americani

Senatorul Sanders nu este primul din cei 19 rivali democraţi care face o astfel de propunere: Elisabeth Warren, plasată mai bine decât el în unele sondaje de opinie recente, a cerut deja impozitarea averilor mai mari de 50 de milioane de dolari.

Sanders, care reprezintă în Senatul SUA statul Vermont, susţine că taxa sa pe “averile extreme” ar constitui un răspuns la nivelurile istorice de inegalitate din societatea americană şi ar finanţa planul său de asigurare a asistenţei medicale, precum şi proiecte cum ar fi locuinţele la preţuri convenabile şi creşe pentru toţi copiii. El a explicat că impozitarea suplimentară ar începe de la 1% de la un nivel al averii de 32 de milioane de dolari şi ar creşte în trepte, până la 8%, pentru cei care au peste 10 miliarde de dolari. Sunt vizaţi cei mai bogaţi 180.000 de americani, a precizat el.

“Ce e prea mult e prea mult. Ne vom lua de clasa miliardarilor, vom reduce substanţial inegalitatea averilor din America şi vom împiedica transformarea democraţiei noastre într-o oligarhie coruptă”, a declarat senatorul.

Ca şi alte propuneri făcute de Sanders, impozitarea averilor ar necesita aprobarea Congresului, iar Senatul – dacă republicanii îşi păstrează majoritatea după alegerile de anul viitor – se va opune cu siguranţă unei astfel de măsuri, apreciază Reuters; există chiar şi controverse privind constituţionalitatea.

Personalul de campanie al lui Sanders a distribuit o scrisoare din partea profesorilor de economie Gabriel Zucman şi Emmanuel Saez de la Universitatea statului California din Berkeley, care au analizat planul şi au estimat că s-ar colecta 4350 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Cei doi au trimis în ianuarie o scrisoare similară în sprijinul propunerii făcute de Warren.

Sanders a mai afirmat că, dacă va fi ales preşedinte, va adopta şi măsuri de prevenire a evaziunii fiscale: va crea un registru naţional al averilor, va introduce cerinţe mai stricte privind raportarea activelor şi conturile din străinătate şi va aloca mai multe fonduri fiscului (Internal Revenue Service), în vederea auditării tuturor miliardarilor.

Atât Sanders, cât şi Warren sunt cotaţi mai slab decât fostul vicepreşedinte Joe Biden în sondajele în rândul democraţilor. Alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în cadrul cărora unul din ei se va confrunta cu actualul preşedinte, Donald Trump – candidat la realegere din partea Partidului Republican – vor avea loc în noiembrie anul viitor.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă