Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pentru al doilea an consecutiv, SUA au blocat difuzarea unui comunicat comun la reuniunea organizației pentru cooperare economică OECD.

SUA au blocat difuzarea comunicatului final al reuniunii anuale a OECD de la Paris

„Nu există comunicat comun“, a anunțat președinția franceză după ce SUA au blocat difuzarea comunicatului final al reuniunii anuale a OECD de la Paris, ce avea ca scop să condamne protecționismul și să reamintească mizele schimbării climatice.

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 05.06.2018 - 07:30

Reuniunea a pus în evidență disensiunile între SUA și partenerii lor privind principiul multilateralismului.

Dacă președintele francez, Emmanuel Macron, a pledat pentru un „multilateralism puternic“, secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a criticat lipsa de acțiune a unor țări, declarând că preferă „înțelegerile bilaterale“.

 

    Trump: „SUA au fost exploatate“

 

Reprezentantul OECD a făcut apel la evitarea escaladării tensiunilor comerciale, dar politica de forță aplicată de Donald Trump în acest domeniu bulversează modul în care funcționează lumea.

În timp ce la Vancouver avea loc o reuniune a miniștrilor de Finanțe din G7, SUA au anunțat noi taxe vamale vizând aliații lor care au început să riposteze, împingând economia mondială spre un război comercial. 

Aceste drepturi vamale suplimentare de 25% asupra importurilor de oțel și de 10% asupra celor de aluminiu provenite din UE ca și din Canada și din Mexic au intrat în vigoare vinerea trecută.

Bruxelles a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Calificând aceste taxe „inacceptabile“, premierul Justin Trudeau a precizat că reprezintă „un afront adus parteneriatului de securitate existent de multă vreme între Canada și Statele Unite“.

Iar Mexicul a promis măsuri echivalente asupra unor „produse diverse“ care vor fi în vigoare câtă vreme guvernul american nu elimină taxele impuse. 

Trump a replicat într-un comunicat că i-a spus clar premierului canadian că SUA vor accepta doar un acord echitabil. „SUA au fost exploatate numeroase decenii în domeniul comerțului. Aceste zile sunt de domeniul trecutului“.

 

    „America prima“ vs „Europa unită“

   

În cursul unei convorbiri telefonice, președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus omologului său american că decizia este „o eroare“ și este „ilegală“. „Naționalismul economic este război“, a declarat Macron înaintea acestei convorbiri cu Trump.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat alarmată de o „escaladare care va afecta întreaga lume“. La Berlin, Guvernul german a promis că răspunsul la „America mai întâi“ va fi „Europa unită“. 

Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, minimalizează riscurile represaliilor din partea țărilor vizate, estimând că importurile venite din UE reprezintă prea puțin în raport cu deficitul comercial american (aproape trei miliarde dolari).

Participând la reuniunea G7 Finanțe, derulată la Whistler, o stațiune de ski aflată la nord de Vancouver, șefa FMI, Christine Lagarde, a denunțat o formă „de punere în cauză a modului în care funcționează lumea“ de decenii și care era bazat pe principiul încrederii și al cooperării. Ea a avertizat că cei mai săraci vor suferi din cauza acestui război comercial.

În afara plângerii la OMC, UE are alte două arme pe care intenționează să le utilizeze contra SUA.  Comisia a pregătit deja o listă de produse emblematice – tutun, whisky, jeanși și motociclete  –  pe care le-ar putea taxa din greu din 20 iunie.

După o dezbatere între statele membre, pentru validarea deciziei, și pentru protejarea industriei siderurgice europene, UE mai pregătește măsuri zise de „salvgardare“ care, potrivit regulilor OMC, sunt posibile dacă un aflux de importuri perturbă „serios“ sau amenință să perturbe o industrie națională.

Comisia Europeană a deschis o anchetă pe lângă producătorii europeni de oțel. Chiar dacă impactul economic al taxelor americane asupra oțelului și a aluminiului va rămâne limitat, riscul major este cel al unei escaladări cu riposte și contrariposte, cu efect negativ asupra ordinii economice mondiale. 

 

Comentarii

loading...