3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalSUA aşteaptă cu sufletul la gură concluziile anchetei ruse, în sfârşit încheiate

SUA aşteaptă cu sufletul la gură concluziile anchetei ruse, în sfârşit încheiate

Secretarul american al Justiţiei Bill Barr, unicul destinatar al acestui dosar de investigaţie, ar putea să dezvăluie, încă  din acest weekend, grosul documentului, trimiţând ”principalele concluzii” membrilor comisiilor judiciare din Congres.

Anunţul încheierii anchetei complexe a pus Washingtonul pe jar.

Americanii sunt împărţiţi între cei care-l consideră pe procurorul Mueller un agent într-o misiune comandată în contrul democraţilor şi cei care îl consderă un cavaler alb susceptibil să provoace destituirea impetuosului preşedinte Trump.

După aproape doi ani de investigaţii, care au condus la căderea mai mutor apropiaţi ai fostului magnat în domeniul imobiliar şi care i-au pus puternic la încercare nervii locatarului Casei Albe, procurorul Mueller nu recomdă noi inculpări, a dat asigurări vineri seara presa americană, pe baza unor divulgări provenind de la serviciile ”attorney general” Bill Barr.

Misiunea lui Mueller se va încheia ”în zilele următoare”, a anunţat sobru purtătorul său de cuvânt Peter Carr.

DEMOCRAŢII VOR TRANSPERANŢĂ

Casa Albă a anunţat, la rândul său, că ”nu a primit raportul procurorului special” şi că nici ”nu a fost informată cu privire la conţinutul acestuia”, a declarat o purtătoarea de cuvânt a Executivului, Sandra Sanders.

Mueller, un fost director al poliţiei federale (FBI), în vârstă de 74 de ani, a păstrat o discreţie absolută în ultimele 20 de luni.

”Următoarele etape sunt de resortul secretarului Justiţiei (Bill) Barr, iar noi abia aşteptăm ca procesul să-şi continue cursul”, a adăugat Sanders.

Liderii democraţi ai Congresului au cerut publicarea raporului Mueller, fără ca Trump să aibă mai întâi acces la el.

”Este imperativ ca Barr să facă public raportul complet şi să furnizeze documentele care-l susţin, dar şi concluziile, Congresului”, au declarat, într-un comunicat, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

Barr ”nu trebuie să-i dea preşedintelui Trump, avocaţilor săi sau echipei sale vreun «acces» la concluzii sau probe ale procurorului special Mueller”, au reclamat ei, iar Casa Albă ”nu trebuie să fie autorizată să se amestece în deciziile cu privire la care părţi” ale raportului să fie făcute publice, au adăugat ei.

Această anchetă priveşte ”chestiuni care vizează intregritatea democraţiei noastre (…). Poporul american are dreptul la adevăr”, subliniază ei.

Numeroşi candidaţi democraţi în alegerile prezidenţiale din 2020 au reclamat, de asemenea, publicarea raportului.

”Aşa cum a spus Donald, «scoateţi-l»”, a scris pe Twitter Bernie Sanders. “Îndemn administraţia săfacă public raportul Mueller complet şi cât mai rapid posibil. Nimeni, inclusiv preşedintele, nu este mai presus de lege”.

MANAFORT ŞI COHEN

”Comunicaţi raportul Mueller tuturor americanilor. Acum!”, a îndemnat senatoarea Elizabeth Warren.

La rândul lor, şase preşedinţi democraţi ai unor Comisii din camera reprezentanţilor au reclamat ca ”probele” descoperite în cursul anchetei să fie comunicate ”comisiilor de resort din Congres, la cerere”.

În pofida faptului că Robert Mueller nu aduce probe ale unei înţelegeri între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump, observatorii cred că el ar putea să-l acuze pe miliardarul republican că a încercat să obstrucţioneze ancheta, din cauza presiunilor verbale pe care le-a exercitat asupra fostului secretar al Justiţiei, Jeff Sessions, şi a adjunctului său, Rod Rosenstein, sau destituindu-l pe şeful FBI James Comey în mai 2017.

Trump a părut, vineri, într-un interviu acordat postului Fox News, să se aştepte la acuzaţii de obstrucţionare a justişiei.

Preşedintele nu încetează să repete că nu a existat vreo ”complicitate” şi denunţă de doi ani o ”vânătoare de vreăjitoare”.

Un fost director al FBI în timpul preşedinţilor George W. Bush (republican) şi Barack Obama (democrat), Robert Mueller a fost numit în mai 2017 ca ”procuror special” de către Departamentul Justiţiei, cu scopul de garanta independenţa investigaţiilor în acest dosar ultrasensibil.

Ancheta sa a condus la probleme judiciare ale fostului şef al campaniei lui Trump Paul Manafort sau fostului avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, condamnaţi amândoi la încheisoare în urma unor fraude şi declaraţii mincinoase.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă