7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalSUA, ajutor militar în valoare de 60 de milioane de dolari pentru...

SUA, ajutor militar în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

În iulie 2019, preşedintele american a îngheţat 400 milioane de dolari sprijin militar pentru Ucraina, fiind acuzat apoi că a condiţionat acest ajutor crucial de efectuarea de către autorităţile ucrainene a unor anchete împotriva lui Joe Biden, adversarul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

După ce a izbucnit scandalul, a fost declanşat un proces de destituire împotriva lui Trump pentru abuz de putere, însă preşedintele american a fost achitat în februarie de majoritatea republicană în Senat.

Aceste noi livrări către Ucraina includ “radiouri, muniţii şi rachete antitanc Javelin”, a precizat ambasada americană de la Kiev, pe contul său de Facebook.

“SUA susţin în mod ferm Ucraina pentru a-i asigura suveranitatea şi integritatea teritorială în faţa agresiunii ruse”, a subliniat ambasada.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au schimbat în urma valului de manifestaţii ce au dus la începutul lui 2014 la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi la fuga lui în Rusia.

Această revoluţie a fost urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi la declanşarea unui conflict sângeros cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Acest război, care mocneşte în continuare în pofida unei scăderi a confruntărilor, s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, potrivit ONU.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării al SUA a anunţat că îşi va relua ajutorul militar către Ucraina. Pentagonul a informat că vor fi deblocaţi 250 de milioane de dolari pentru a susţine capacităţile militare ale Kievului şi a-l ajuta să “pareze atacurile informatice şi dezinformarea ruse”.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă