21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA au ratat plasarea pe orbită a unui satelit top secret

SUA au ratat plasarea pe orbită a unui satelit top secret

După mai multe amânări, compania californiană Space X a încercat lansarea și poziționarea în spaţiu a unui misterios „aparat”, cunoscut sub numele de cod  „Zuma”, în cadrul unei misiuni ultrasecrete a guvernului american. Operaţiunea s-a dovedit a fi un eşec ce a adus în media toată povestea. Satelitul Zuma era atât de secret, încât nu s-a făcut public nici ce parte a administraţiei americane l-a comandat.

Space X şi Pentagonul nu au răspuns întrebărilor presei privind natura acestei misiuni şi nu se cunoaşte numele agenţiei guvernamentale americane care dirijează proiectul.

Potrivit Grupului Northrop Grumman, care a fabricat acestă „maşină spaţială”, clientul este guvernul american şi încărcătura urma să fie plasată pe o orbită terestră de joasă altitudine, sub 2.000 km, care este o orbită necesară pentru sateliţii de spionaj şi de comunicaţii militare.

Misiunea fiind  clasificată nu a fost comunicată nici o informaţie privind traiectoria. Potrivit Sky News, satelitul ar fi „murit pe orbită”. Alte surse, citate în mod anonim de Reuters, Wall Street Journal sau Ars Technica, evocă o devirere de la orbită ceea ce ar fi provocat dezintegrarea lui în atmosferă.

Space X, creată şi condusă de miliardarul Elon Musk, a efectuat deja două lansări în cadrul unor misiuni secrete. Orbita vizată era probabil similiară celei precedentelor lansări clasificate: NROL-76 şi naveta secretă X37B, satelitul spion al National Reconnaisance Office şi avionul spaţial al US Air Force.

 

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă