24.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăInternaționalStudiu: Trei din patru locuitori ai Venezuelei trăiesc în sărăcie extremă

Studiu: Trei din patru locuitori ai Venezuelei trăiesc în sărăcie extremă

Trei din patru locuitori ai Venezuelei trăiesc în sărăcie extremă, în contextul în care ţara sud-americană, care a fost unul din cei mai prosperi exportatori de petrol, trece printr-o criză economică fără precedent, relatează AFP.

O anchetă privind condiţiile de trai coordonată de Universitatea catolică Andres Bello (UCAB, o instituţie privată) a constatat că 76,6% dintre familiile din Venezuela trăiesc în sărăcie extremă, adică veniturile nu le permit să-şi acopere nevoile alimentare, iar 94,5% din gospodării trăiesc sub pragul sărăciei de 1,9 dolari pe zi.

„Am ajuns la un plafon al sărăciei”, iar sărăcia extremă continuă să progreseze, a declarat sociologul Luis Pedro Espana la prezentarea studiului.

Potrivit aceleiaşi analize, în 2019-2020 sărăcia extremă afecta 67,7% dintre gospodării şi 91,5% dintre venezueleni trăiau sub pragul sărăciei.

Studiul a mai stabilit că populaţia Venezuelei a scăzut de 28,8 milioane de locuitori, deoarece aproximativ 5 milioane de oameni au plecat din ţară din cauza crizei economice şi politice.

Considerată mai demult una din cele mai bogate ţări ale Americii de Sud datorită petrolului, Venezuela a înregistrat o scădere a produsului intern brut cu 80% din 2013, atât din cauza scăderii producţiei şi a preţurilor ţiţeiului, cât şi din cauza unei gestiuni deficitare şi a crizei politice.

În schimb, cifrele oficiale susţin că doar 17% dintre venezueleni trăiesc sub pragul sărăciei şi 4% în sărăcie extremă.

Studiul UCAB a mai arătat că doar 50% dintre venezuelenii care au vârsta necesară muncesc, iar în cazul femeilor această proporţie este de doar 33%.

În plus, salariul minim, plus bonurile de masă pe care le primesc mulţi dintre funcţionari însumează puţin peste 2 dolari, în sectorul privat remuneraţia medie apropiindu-se totuşi de 50 de dolari pe lună.

Totodată, doar 65% dintre cei 11 milioane de venezueleni cu vârsta între 3 şi 24 de ani sunt înscrişi în instituţii de învăţământ, iar 17% dintre cei între 16 şi 24 de ani sunt înscrişi în învăţământul superior.

La studiul realizat în perioada februarie-aprilie 2021 au participat 17.402 familii din 22 din cele 24 de state venezuelene.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Escaladarea conflictului în Camerun: războiul civil se profilează în regiune

Conflictul din Camerun continuă să se agraveze. Chris Anu, un purtător de cuvânt de lungă durată al autoproclamatei Republici Ambazonia din Camerun, a declarat...

Dîncu, vizită oficială la Chișinău

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, efectuează, astăzi şi mâine, o vizită oficială la Chişinău.Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), Dîncu va avea astăzi convorbiri cu...

1 Octombrie, ziua internațională a cafelei

Prima zi din octombrie marchează Ziua Internațională a Cafelei - o sărbătoare creată de Organizația Internațională a Cafelei în 2014 pentru a sărbători iubitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă