21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalStoltenberg l-a invitat pe Biden la o reuniune la vârf a NATO

Stoltenberg l-a invitat pe Biden la o reuniune la vârf a NATO

„L-am invitat pe Joe Biden să participe la un summit al NATO la începutul anului viitor, la o dată ce rămâne de stabilit, pentru a discuta subiecte importante, în special decizii de luat cu privire la menţinerea sau retragerea misiunii Alianţei în Afganistan”, a anunţat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis să reducă efectivele americane ale misiunii Resolute Support a NATO în Afganistan, care numără în prezent 11.000 de militari, dintre care mai mult de jumătate nu sunt americani, a precizat Stoltenberg. Șeful NATO a spus că misiunea va continua în pofida retragerii forţelor americane, dar vor trebui luate decizii dificile în 2021, dacă talibanii nu îşi vor respecta angajamentele.

„Nu avem nicio garanţie că negocierile de pace vor reuşi şi nu vom fi confruntaţi cu o dilemă. Fie Alianţa părăseşte Afganistanul şi ţara riscă să devină un nou sanctuar pentru teroriştii care desfăşoară operaţiuni contra noastră, fie NATO rămâne, cu o nouă misiune, dar va fi confruntată cu riscul de lupte”, a explicat el.

Adaptarea NATO la noul mediu de securitate mondial, întărirea militară a Rusiei, ascensiunea Chinei, tensiunile între aliaţi sunt tot atâtea subiecte de abordat între liderii Alianţei la un viitor summit, a adăugat Jens Stoltenberg.

„Joe Biden este un mare partizan al NATO. El cunoaşte bine Alianţa, iar acesta este un lucru bun pentru noi”, a subliniat Stoltenberg, într-o aluzie la dificultăţile întâmpinate în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă