Statul australian New South Wales, oficial sub stare de secetă

Statul New South Wales, cu o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a Germaniei şi totodată cea mai populată regiune din Australia, se află oficial sub stare de secetă, au anunţat miercuri autorităţile guvernamentale, informează DPA.

Share

Rl online 0 comentarii

08.08.2018 - 09:59

În urma unei ierni mai sărace în precipitaţii decât se estimase, care a afectat estul şi sudul Australiei, fermierii se luptă să facă faţă pierderilor de recoltă şi lipsei apei neputând să îşi hrănească animalele.

"100% din New South Wales este în prezent afectat de secetă, aproape un sfert fiind clasificat sub secetă intensă", conform Departamentului de Industrii Primare.

În regiunile vestice, nord-vestice şi centrale din New South Wales au fost înregistraţi sub 10 milimetri de ploaie în ultima lună, potrivit aceleiaşi instituţii.

"Este greu... Nu este nicio persoană în acest stat care să nu spere la puţină ploaie pentru fermierii noştri şi pentru comunităţile regionale", a notat într-o declaraţie ministrul pentru Industrii Primare, Niall Blair.

Statul New South Wales este responsabil pentru circa un sfert din producţia agricolă a Australiei.

În ciuda unei mici cantităţi de ploaie care a căzut în această săptămână, indicatorul de secetă din acest stat nu a indicat o îmbunătăţire a situaţiei. În plus, potrivit estimărilor, condiţiile se vor înrăutăţi pe fondul unei perioade mai secetoase decât în mod obişnuit prognozată pentru următoarele trei luni.

Statul vecin din nord, Queensland, a declarat de asemenea stare de secetă în aproximativ 60% din suprafaţa sa, în timp ce mai multe zone din Victoria şi Australia de Sud se confruntă la rândul lor cu lipsa precipitaţiilor.

Actuala perioadă secetoasă a fost descrisă de guvernul federal drept "una dintre cele mai grave secete din ultimul secol".

Duminică, premierul Malcolm Turnbull a anunţat acordarea unui ajutor financiar în valoare de 12.000 de dolari (8.880 de dolari americani) pentru fiecare familie de fermieri, în cadrul unui pachet de asistenţă cu o valoare totală de 190 de milioane de dolari. El a descris situaţia unora dintre fermierii pe care i-a vizitat drept "şocantă", "diabolică" şi "tragică", notează DPA.

Luna trecută, autorităţile guvernamentale din statul New South Wales au dublat ajutorul financiar acordat agricultorilor afectaţi de secetă, valoarea totală a sumelor alocate depăşind un miliard de dolari.

Comentarii