20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalStatele Unite dublează taxele vamale pentru oțel și aluminiu în cazul Turciei

Statele Unite dublează taxele vamale pentru oțel și aluminiu în cazul Turciei

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.

Vineri, Trump a anunţat că în cazul Turciei Washingtonul va aplica tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu.

„Tocmai am autorizat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia după ce lira turcească s-a depreciat rapid faţă de dolarul nostru foarte puternic. Vor fi aplicate tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt bune în acest moment”, a scris pe Twitter preşedintele SUA.

Vineri dimineaţă, moneda Turciei a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar, după ce în cursul nopţii s-a depreciat cu peste 5%. Ulterior s-a tranzacţionat la 5,82 lire/USD. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 35% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare şi a tensiunilor geopolitice.

Miercuri, un înalt oficial turc a fost primit la Departamentul de Stat de la Washington, pentru a încerca dezamorsarea crizei diplomatice dintre cele două ţări după încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Brunson.

SUA şi Turcia, doi aliaţi din NATO, trec de mai multe zile prin cea mai gravă din ultimele decenii criză din relaţiile lor. Săptămâna trecută, Washingtonul a iniţiat sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă