Statele Unite acuză Rusia de încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a acuzat, vineri, Rusia că încalcă sancțiunile impuse de comunitatea internațională Coreei de Nord, eliberând permise de muncă unei noi serii de muncitori nord-coreeni.

Mihai Cernea 0 comentarii

03.08.2018 - 21:34

„Informațiile credibile despre încălcarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU de către Rusia sunt profund îngrijorătoare”, a declarat Nikki Haley într-un comunicat. „Vorbele sunt ieftine - Rusia nu poate sprijini sancțiunile prin cuvinte în Consiliul de Securitate doar pentru a le încălca prin acțiunile sale”, a continuat diplomatul american, citat de Reuters.

Statele Unite au impus vineri sancţiuni unei bănci ruse, pe care o acuză că a facilitat o tranzacţie cu o persoană înscrisă pe o listă neagră a Washingtonului din cauza implicării sale în programul nuclear nord-coreean, relatează Reuters.

Aceste sancţiuni sunt impuse în contextul în care secretarul de Stat Mike Pompeo urmează să exercite presiuni asupra ţărilor din Asia de Sud-Est în cadrul unei reuniuni, sâmbătă, în Singapore, pentru a menţine sancţiuni impuse Phenianului, care poartă negocieri cu Washingtonul în vederea distrugerii programului nuclear nord-coreean.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că banca comercială Agrosoyuz, cu sediul la Moscova, a efectuat o „tranzacţie semnificativă” pentru Han Jang Su, reprezentantul-şef la Moscova al Băncii de Comerţ Exterior, principala bancă de schimb valutar nord-coreeană.

„Statele Unite vor continua să aplice sancţiunile ONU şi americane şi să oprească surse de venit ilicit către Coreea de Nord”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, citat într-un comunicat, informează News.ro.

Adjunctul lui Han Jang Su, Ri Jong Won, a fost adăugat pe listă, a anunţat Trezoreria şi a îndemnat Rusia să-i expulzeze pe amândoi, în baza rezoluţiilor ONU menite să exercite presuni asupra Phenianului în legătură cu programul său nuclear.

Trezoreria a desemnat totodată două firme-paravan ale băcii nord-coreene şi anume Dandong Zhongsheng Industry & Trade Co Ltd, cu sediul în China, şi Korea Ungum Corporation, cu sediul în Coreea de Nord.

Washingtonul continuă să exercite presiuni asupra Phenianului, în paralel cu negocieri în vederea unei „denuclearizări” convenite de preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Comentarii