17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalStarea civililor din Siria, catalogată drept „mai grea ca oricând”

Starea civililor din Siria, catalogată drept „mai grea ca oricând”

“În interiorul Siriei, civilii îndură condiţii mai groaznice ca oricând, iar 69% dintre ei luptă pentru supravieţuire în sărăcie extremă”, a afirmat Grandi cu ocazia unei vizite în Libanul vecin.

Războiul din Siria a fost declanşat în martie 2011 de represiunea guvernamentală asupra unor manifestaţii pro-democraţie, iar apoi a devenit tot mai complex odată cu implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste.

“Aceşti şapte ani de război lasă în urma lor o tragedie umană de dimensiuni colosale. Pentru a salva vieţi, este mai mult ca oricând momentul să se pună capăt acestui conflict devastator”, a spus Grandi, citat într-un comunicat.

Data de 15 martie este considerată în general momentul când se marchează începutul conflictului, care, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a făcut peste 340.000 de morţi şi a provocat cel mai mare număr de persoane strămutate de după Al Doilea Război Mondial.

Prăbuşirea puterii jihadiştilor din gruparea Statului Islamic (SI), care a controlat mari porţiuni din teritoriu, nu a pus capăt războiului, Grandi subliniind că civilii suferă mai mult ca oricând.

“Procentul familiilor care îşi cheltuie mai mult de jumătate din veniturile anuale pe alimente este acum de 90%, în timp ce preţurile pentru alimente sunt în medie de opt ori mai mari ca înainte de criză”, a adăugat el.

Regimul sirian a reuşit, în special datorită sprijinului de la aliatul său rus, să preia din nou controlul în regiunile pe care le-a pierdut în timpul conflictului.

Însă condiţiile sunt departe de a fi suficiente pentru întoarcerea la locuinţele lor în cazul a peste 50% din cele 20 de milioane de locuitori care trăiau în Siria înainte de conflict.

Civilii sunt nevoiţi să plece sau sunt ucişi de luptele sau bombardamentele care continuă pe mai multe fronturi, în special în enclava rebelă asediată Ghouta de Est, ultimul fief al insurgenţilor în apropiere de Damasc şi unde se desfăşoară unul din cele mai sumbre episoade ale războiului.

“Nu va exista niciun învingător evident în această căutare nebunească a unei soluţii militare. Nu vedem decât perdanţi – populaţia siriană”, a spus Grandi, AGERPRES.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă