16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSPIONII BRITANICI Șeful MI5, Ken McCallum, acuză Facebook că a dat „pass...

SPIONII BRITANICI Șeful MI5, Ken McCallum, acuză Facebook că a dat „pass gratuit” teroriștilor

 

FOTO Johor, Malaezia – 8 februarie 2017: Mark Elliot Zuckerberg este președinte, director executiv și co-fondator al Facebook/SHUTTERSTOCK

Conform șefului MI5 (Serviciul Britanic Intern de Informații), Ken McCallum, planurile gigantului social media de a instala criptare end-to-end ar bloca sute de investigații antiteroriste de către Serviciul de Securitate.
 
El a declarat pentru Times Radio: „Deciziile luate în sălile de consiliu din California sunt la fel de relevante pentru capacitatea noastră de a ne face treaba ca deciziile luate în Afganistan sau Siria”.
 
El a mai spus că statele ostile și altele au încercat să intervină în „satul Westminster” încercând să influențeze miniștrii, parlamentarii și candidații politici.
 
În primul său interviu, McCallum, în vârstă de 46 de ani, a spus că planurile de confidențialitate ale lui Zuckerberg pentru Messenger și Instagram însemnau că teroriștii pot trimite materiale ilegale și ar putea complota atacuri fără a fi vizibile pentru forțele de ordine. MI5 și poliția spun că Facebook nu va mai folosi algoritmi pentru a semnaliza conținutul ilegal, deoarece mesajele pot fi vizualizate doar de către expeditor și receptor. Vor ca Facebook să poată vedea conținutul și să îl transmită autorităților dacă furnizează un mandat judiciar.
 
McCallum a spus că este de acord cu Zuckerberg că intimitatea este importantă în echivalentul digital al camerei de zi a unui utilizator, dar a adăugat că „treaba noastră este să ne ocupăm de un caz dintr-un milion, în care camera de zi este o cameră de zi teroristă”.
 
El a spus: „Dacă aveți criptare implicită end-to-end fără absolut nici un mijloc de a dezvolta criptarea respectivă, le oferiți acelor persoane rare – teroriști sau persoane care organizează abuzuri sexuale asupra copiilor online, unii dintre cei mai răi oameni din societate – un permis gratuit în care știu că nimeni nu poate vedea ce fac în acele camere de zi private. ”
 

MI5/Londra

FOTO Londra. Marea Britanie – 29.03.2021: vedere exterioară a clădirii agenției secrete britanice de informații MI5, responsabilă cu contrainformații și securitatea internă/ De Yau Ming Low/SHUTTERSTOCK

Poliția și MI5 „nu caută în niciun fel o formă de supraveghere”, a adăugat el, dar au avut nevoie de acces adecvat pentru a opri teroriștii să construiască bombe, să filmeze videoclipuri despre martiriu și să-i radicalizeze pe alții.
 
Preocupările sale au fost repetate de Neil Basu, șeful național al terorismului, întrucât cei doi au acordat un interviu exclusiv comun programului politic al lui Matt Chorley. Basu, comisar adjunct al poliției metropolitane și șef antiterorism al poliției naționale, a spus că viețile se vor pierde și agresorii de copii vor scăpa de justiție dacă Facebook ar continua planurile sale și „va pune intimitatea în fața securității”. McCallum are, de asemenea, responsabilitatea prevenirii atacurilor teroriste.
 
 
Au vorbit despre amenințarea teroristă care a fost suprimată în timpul blocării coronavirusului, dar au avertizat asupra unei radicalizări online sporite care ar putea duce la viitoare atacuri. Ei au spus că grupurile de extremă dreaptă atrag din ce în ce mai mult adolescenți online, iar lucrările de caz MI5 au implicat copii de până la 13 ani.
 
Criptarea end-to-end, conform spuselor Facebook va menține oamenii în siguranță împotriva hackerilor și a infractorilor și că încorporează măsuri de siguranță în planurile sale: „De exemplu, WhatsApp are o serie de moduri sofisticate de detectare și prevenire a daunelor, inclusiv fotografii și tehnologie de potrivire video care scanează în mod proactiv suprafețe necriptate pentru violarea imaginii.
 
„Nu avem toleranță față de terorism sau exploatarea copiilor pe platformele noastre și construim măsuri de siguranță puternice în planurile noastre, inclusiv folosind informații precum tiparele de comportament și rapoartele utilizatorilor pentru a combate astfel de abuzuri. Vom continua să lucrăm cu experți din industrie, agenții de aplicare a legii și de securitate pentru a combate activitatea infracțională și pentru a menține oamenii în siguranță pe toate platformele noastre. ”
 
McCallum a mai spus că este necesar să se pună „întrebări dificile” cu privire la aspecte precum finanțarea politică în lumina amenințării crescute și a epocii dezinformării. El a spus că Marea Britanie trebuie să devină „mai rezistentă” la încercările Rusiei de a răspândi știri false, dar a adăugat că sistemul de votare a rămas sigur.
China, o amenințare mai mare pentru Marea Britanie
McCallum a avertizat anterior că amenințarea statului ostil „crește în severitate și complexitate”. Deși Rusia a provocat cea mai mare agravare, China a reprezentat o amenințare pe termen lung mai mare pentru interesele Regatului Unit, a spus el.
 
El a spus: „Nu mai este vorba doar de spionaj, de furtul secretelor de stat – asta se întâmplă și trebuie să ne ferim de el – este o gamă destul de largă de abilități de a interfera cu economia noastră, cu mediul academic, cu democrație, cu societatea noastră, până când interferența este o provocare mult mai largă și mai complexă. ”
 
McCallum și Basu au spus că, deși amenințarea teroristă a fost suprimată în timpul blocajului, a existat mai multă radicalizare online, ceea ce ar putea duce la viitoare atacuri. McCallum a povestit despre oameni „în fierbere [izolați] în dormitoarele lor”. El a spus: „Nu vom cunoaște efectul complet timp de câțiva ani.”
 
Comploturile teroriste islamiste au reprezentat patru cincimi din lucrările de caz, dar restul a fost preluat de extrema dreaptă.
 
McCallum a spus că pandemia a creat noi dificultăți, deoarece a fost dificil să se efectueze supravegherea sub acoperire pe străzile goale sau să se planteze un microfon într-o cameră de zi dacă suspectul se află în interior. „Așa că a cerut creativitate suplimentară”, a spus el.
 
El și Basu au spus că organizațiile lor lucrează mai strâns ca niciodată în lupta împotriva terorismului. Pentru prima dată, ofițerii de informații și poliția antiteroristă vor lucra alături de alte agenții începând cu anul viitor, când la Londra se deschide Centrul Național de Operațiuni Antiteroriste.
 
Basu a spus că, după atacul de la Manchester Arena din 2017, când un sinucigaș a ucis 22 de persoane, el s-a dus de la fața locului la Thames House, sediul MI5, pentru a vorbi cu personalul său, „dintre care unii arătau mai tineri decât copiii mei”.
 
El le-a spus „nu a fost vina lor”. Basu a spus că ar putea fi dificil să trăiești cu decizii luate în contextul unei amenințări mai largi și a resurselor limitate.
 
ONLINE
 
În ultimii ani, MI5 s-a angajat să fie mai transparent
Agenția a aderat la Instagram, unde are 113.000 de adepți. McCallum a spus că cei mai mulți adepți au fost din Londra, dar Moscova a reprezentat al doilea cel mai mare număr.

 
Ce este criptarea end-to-end?

Mesajele criptate de la un capăt la altul sunt securizate cu o blocare care înseamnă că pot fi citite numai de către expeditor și destinatar. Pentru protecție suplimentară, fiecare mesaj are o cheie și o blocare unică. Rezultatul este că nimeni nu poate asculta conținutul mesajului în timp ce acesta este în tranzit. Terțe părți precum Facebook nu pot decripta conținutul mesajelor, ceea ce înseamnă că nu pot transmite informații autorităților.

 
De ce este Mark Zuckerberg atât de interesat de asta?

Facebook susține că este un strat important de securitate pentru sute de milioane de oameni care respectă legea și o măsură importantă de confidențialitate la care se așteaptă clienții lor. Acesta a susținut că infractorii care doresc să se ascundă pot folosi deja alte servicii de mesagerie puternic criptate. Facebook a susținut că va fi în continuare capabil să identifice prădătorii, examinând tiparele de activitate și legăturile dintre conturi. Anul trecut, Monika Bickert, vicepreședinte pentru managementul politicilor globale la Facebook, a recunoscut în fața unei comisii parlamentare că instalarea unei criptări îmbunătățite ar facilita pedofililor să împărtășească imagini de exploatare sexuală a copiilor.

 
Care sunt preocupările poliției și ale MI5?

Cifrele forțelor de ordine au arătat că Facebook „se orbește singur” și nu va putea să semnaleze activitatea criminală dacă nu poate vedea conținutul mesajelor. Poliția și MI5 doresc ca Facebook să poată vedea conținut și să îl transmită autorităților atunci când furnizează un mandat judiciar. Facebook predă anual aproximativ 24.000 de ponturi despre abuzul asupra copiilor către Agenția Națională pentru Criminalitate, care a avertizat că „luminile se vor stinge” și că infractorii vor rămâne nedetectați.
 
McCallum a spus că interacțiunile de pe Facebook fac parte din fiecare investigație antiteroristă efectuată de agenția de spionaj și poliție. Sursele de securitate și de aplicare a legii au respins sugestia că infractorii ar trece pur și simplu la alte servicii criptate. Fiind una dintre cele mai populare platforme de socializare, Facebook este încă folosit în mod obișnuit, spun ei.
 
 
Ken McCallum, un nativ educat de stat din Glasgow, recunoaște că nu era sigur cum s-ar potrivi cu jobul atunci când i s-a oferit prima dată un loc de muncă la MI5, scrie Fiona Hamilton, jurnalist The Times.
 
„Nu sunt genul care a crescut așteptând să primească niște atingeri pe umăr. Nu m-am dus la Oxbridge. Când m-am alăturat la mijlocul anilor 1990, să fiu sincer, nu eram sigur cât de mult m-aș integra. Eram foarte conștient de diferența mea, venind din Glasgow.
 
„Am constatat că îmi plac oamenii cu care lucrez. Mi-a plăcut acel sentiment de „suntem aici împreună pentru a menține țara în siguranță”. ”
 
McCallum este departe de stereotipul de recrutare MI5 de consumatori de Martini, educați în Oxford, dar asta nu l-a împiedicat ca anul trecut, la vârsta de 45 de ani să devină cel mai tânăr șef al agenției interne de spionaj britanice.
 
El și-a petrecut primii zece ani din carieră în Irlanda de Nord, lucrând ca manager pentru agenții sub acoperire. Într-un interviu acordat The Times, el a spus că este o „provocare infernală” să convingi teroriștii care credeau că este „inamicul lor jurat” să lucreze cu el.

În 2012, el s-a ocupat de investigațiile antiteroriste și de combaterea amenințării din partea Al-Qaeda.
 
McCallum a vorbit cu sinceritate despre dificultățile în evaluarea miilor de informații care vin în MI5, despre luarea deciziilor fin echilibrate și despre regretul când un atacator scapă.
 
„Dacă este o alegere între nu știam nimic, sau am știut ceva, aș prefera să-l iau pe acesta din urmă, deoarece înseamnă că am fost aproape de a putea opri ceva, chiar dacă, în unele cazuri, spre regretul nostru devastator, nu reușim întotdeauna să fim înaintea [teroristului] ]. ”
 
McCallum spune că MI5 și-a îmbunătățit considerabil diversitatea de când s-a alăturat instituției, deși își dorește mai multe femei și oameni din minorități etnice în funcții superioare.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă