6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSpania: Socialiştii au ajuns la un acord cu Podemos cu privire la...

Spania: Socialiştii au ajuns la un acord cu Podemos cu privire la proiectul de buget

Prim-ministrul Pedro Sanchez, care se bucură de un nivel ridicat de susţinere în sondaje după patru luni de mandat, era confruntat cu o presiune tot mai accentuată în propriul partid pentru a convoca alegeri anticipate înainte ca scandalurile care au dus la demisia a doi miniştri să erodeze sprijinul votanţilor.

Acordul cu Podemos, care include majorarea salariului minim, creşteri de taxe şi o reformă a pieţei chiriilor şi este aşteptat să obţină şi susţinerea altor partide, înlătură acum în mare parte acest risc.

Următoarele alegeri legislative ar trebui să aibă loc până la mijlocul lui 2020.

Socialiştii deţin doar 84 din cele 350 de mandate de deputat şi, chiar cu sprijinul Podemos, care le asigură 151 de voturi în total, trebuie să intre în negocieri cu partide naţionaliste din Catalonia şi Ţara Bascilor pentru a obţine majoritatea necesară adoptării legilor.

Partidul Poporului (PP) şi formaţiunea Ciudadanos, aflate în opoziţie şi care însumează 166 de mandate parlamentare, au declarat că vor vota împotriva proiectului de buget.

Acordul între socialişti şi Podemos include creşterea salariului minim la 900 de euro de la nivelul actual de 735,90 de euro, precum şi propuneri de reformare a pieţei chiriilor, o taxă pe tranzacţii financiare, o taxă pe servicii digitale şi majorări de impozite pentru persoanele cu venituri mai mari de 130.000 de euro pe an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă