12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalSpania: Mariano Rajoy a fost demis

Spania: Mariano Rajoy a fost demis

Liderul Partidului Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), Pedro Sánchez, a devenit vineri şeful guvernului spaniol după ce a obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, informează EFE, citează Agerpres.

Pedro Sánchez, născut în 1972, îl înlocuieşte astfel pe conservatorul Mariano Rajoy, care s-a aflat la guvernare din decembrie 2011 şi a fost înlăturat de la putere în urma unei moţiuni de cenzură depusă de socialişti.

“Putem să presupunem că moţiunea de cenzură va fi adoptată. În consecinţă, (liderul socialist) Pedro Sanchez va fi noul preşedinte al guvernului”, a spus şeful executivului conservator, felicitându-şi rivalul.

Purtătoarea de cuvânt a parlamentului spaniol, Ana Pastor, a anunţat că votul va avea loc la ora locală 11:01 (12:01, ora României), transmite Reuters.

Căderea guvernului Rajoy se datorează acuzaţiilor aduse formaţiunii sale politice, Partidul Popular, considerat corupt. Scandalul a culminat săptămâna trecută, după ce un tribunal din Spania i-a condamnat doi foşti consilieri de manipularea fondurilor în favoarea Partidului Popular.

Principala formaţiune politică de opoziţie, Partidul Socialist a anunţat în urmă cu o săptămână că a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, obţinând suportul mai multor partide, inclusiv cel al Partidului Naţionalist Basc.

În total, 180 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii de cenzură, în timp ce 169 au votat împotrivă. Un singur deputat s-a abţinut.

 

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă