Spania dorește restabilirea competenței juridice universale

Guvernul spaniol doreşte restabilirea competenţei juridice universale, care le-ar permite tribunalelor să ancheteze asupra infracţiunilor grave comise în străinătate, precum crime împotriva umanității și infracțiuni financiare.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 12.07.2018 - 09:54

Guvernul spaniol doreşte restabilirea competenţei juridice universale, care le-ar permite tribunalelor să ancheteze asupra infracţiunilor grave comise în străinătate, a anunţat miercuri Ministerul Justiţiei al Spaniei, informează AFP, citată de Agerpres.

"Ministerul intenţionează să revină la legislaţia asupra competenţei universale, în vigoare între 1985 şi 2009" şi să o extindă la "infracţiunile internaţionale de natură economică, financiară şi de mediu", se spune într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

"Doar astfel Spania va putea ocupa din nou poziţia demnă de avangardă pe care o avea în apărarea drepturilor omului şi a victimelor", a declarat în cadrul comisiei parlamentare specializate ministrul socialist al justiţiei, Dolores Delgado.

O comisie de experţi însărcinată să studieze problema va trebui să-şi formuleze concluziile până la sfârşitul anului, precizează Ministerul Justiţiei.

Competenţa universală, care le permite tribunalelor spaniole să ancheteze asupra oricărei crime în masă comisă în străinătate, în cazul în care aceasta nu a fost judecată într-o altă ţară, a permis, la impulsul conferit de judecătorul Baltasar Garzon, arestarea în 1998 a dictatorului chilian Augusto Pinochet, la Londra. Ea a fost limitată în 2009 în timpul guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero în urma protestelor diplomatice formulate de Israel şi China, apoi restrânsă şi mai mult, în 2014, de dreapta.

În prezent, judecătorii spanioli nu pot ancheta asupra crimelor de război, crimelor împotriva umanităţii sau cazurilor de genocid care au lor în străinătate decât în cazul în care procedura este îndreptată împotriva unui spaniol sau rezident al Spaniei.

Ea este aplicată în Argentina, Chile sau Senegal, unde fostul dictator ciadian Hissene Habre a fost arestat, apoi condamnat, în 2017, la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii în virtutea acestei competenţe.

De la instalarea sa la conducerea Spaniei, la începutul lui iunie, în urma unei moţiuni de cenzură împotriva predecesorului său conservator Mariano Rajoy, socialistul Pedro Sanchez s-a lansat în abrogarea de măsuri aprobate de dreapta.

Comentarii