16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalSondaj: Majoritatea americanilor nu îl mai vor nici pe Biden, nici pe...

Sondaj: Majoritatea americanilor nu îl mai vor nici pe Biden, nici pe Trump

Două treimi din alegătorii americani consideră că nici democratul Joe Biden, nici republicanul Donald Trump nu ar trebui să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor din Statele Unite, indică un sondaj de opinie Reuters/Ipsos publicat marţi.

Aproximativ jumătate dintre democraţii din Statele Unite afirmă că preşedintele Joe Biden nu ar trebui să candideze pentru al doilea mandat la alegerile de anul viitor şi că el este prea bătrân pentru a face acest lucru, notează agerpres.

Sondajul, ale cărui rezultate au fost publicate luni, cu o zi înaintea anunţului lui Biden că va candida din nou, arată un public american lipsit de entuziasm faţă de perspectiva unei noi confruntări între Joe Biden şi predecesorul său republican Donald Trump. Astfel, 44% dintre alegătorii democraţi înregistraţi susţin că Biden nu ar trebui să candideze, în timp ce 34% dintre cei republicani sunt de părere că Trump nu ar trebui să se înscrie în cursa electorală.

De la preluarea mandatului în ianuarie 2021, preşedintele Joe Biden a trebuit să trateze probleme economice grave, precum creşterea inflaţiei. Doar 41% dintre cei intervievaţi, printre care 74% dintre democraţi şi 10% dintre republicani, sunt mulţumiţi de rezultatele lui Biden la conducerea ţării.

Joe Biden este cea mai în vârstă persoană care a ajuns preşedinte al SUA şi ar avea 86 de ani la încheierea unui eventual al doilea mandat de patru ani. O proporţie de 61% dintre alegătorii democraţi înregistraţi sunt de părere că el este prea bătrân pentru a mai lucra în administraţia SUA.

Spre comparaţie, doar 35% din alegătorii republicani înregistraţi cred că Donald Trump (76 de ani) este prea bătrân a mai activa pe scena politică americană.

În 2020, Biden l-a înfrânt pe Trump câştigând Colegiul Electoral cu 306 voturi la 232. Politicianul democrat s-a plasat pe prima poziţie în ‘statele indecise’ Pennsylvania şi Georgia, având un avans de peste 7 milioane de voturi la nivel naţional. El a obţinut 51,3% din votul popular, iar Trump 46,8%.

Donald Trump este favorit la obţinerea candidaturii republicane (50% din alegătorii republicani înregistraţi), fiind urmat de guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, preferat de 24% dintre simpatizanţii partidului.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat pe durata a trei zile pe un eşantion de 1.005 adulţi din SUA, dintre care 445 s-au autodeclarat democraţi şi 361 republicani.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Salariu minim brut crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie

De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariaţi."Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de...

Zeci de percheziții în mai multe județe – Operațiune masivă a autorităților

”La data de 1 octombrie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, efectuează 44...

Trafic feroviar întrerupt – Patru trenuri au staționat peste noapte

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că traficul feroviar de călători a fost întrerupt în cursul nopţii pe Magistrala 200,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies