10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSondaj în Republica Moldova. Partidul Maiei Sandu la egalitate cu comuniștii

Sondaj în Republica Moldova. Partidul Maiei Sandu la egalitate cu comuniștii

Dacă s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, partidul Maiei Sandu ar fi la egalitate cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Sondajul socio-politic a fost realizat de compania iData (Date Inteligente SRL) din Chișinău, în decembrie 2022. Rezultatele studiului arată că, în caz de alegeri anticipate, în Parlamentul Republicii Moldova ar intra doar patru partide. Acestea sunt PAS, BCS, Partidul Șor și MAN. Aceasta este și ierarhia voturilor obținute la eventualele alegeri parlamentare. PAS ar obține 39 de locuri în Parlament iar BCS ar primi 38 de mandate. Celelalte două formațiuni politice ar avea 18, respectiv 6 mandate de deputat.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este cel care o susține pe șefa statului, Maia Sandu. MAN (Mișcarea Alternativă Națională) este partidul creat de Ion Ceban.

Două sondaje similare, realizat în aprilie și mai 2022, estimau că în Parlament ar intra trei partide: PAS, BCS și Partidul Șor. În studiile din decembrie și în aprilie, PAS apare pe primul loc, însă cu foarte puțin înaintea BCS. În sondajul din mai 2022, pe primul loc apărea BCS, cu foarte puțin înaintea PAS. Potrivit sondajelor din aprilie și din mai 2022, la acel moment MAN nu intra în Parlament.

Partidul Maiei Sandu poate fi depășit de foștii și actualii comuniști și socialiști

Maia Sandu, aleasă șef de stat la finalul anului 2020, este considerată cel mai pro-occidental președinte pe care l-a avut vreodată Republica Moldova. La nivel european, Maia Sandu a fost aleasă “Personalitatea anului 2021”. Pe de altă parte, în Republica Moldova, forțele de stânga și pro-ruse, grupate în jurul fostului președinte Igor Dodon, sunt încă foarte puternice.

De remarcat este și faptul că liderul MAN, Ion Ceban, actualul primar al orașului Chișinău, a fost consilier al lui Igor Dodon, în timpul când Dodon era șef de stat. Acest lucru poate fi important în perspectiva unor viitoare alianțe politice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă