5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalȘoc și groază la Londra! Rușii din spatele Brexit-ului

Șoc și groază la Londra! Rușii din spatele Brexit-ului

Controversa a luat amploare privind presupusa ingerință a Rusiei în referendumul asupra Brexit, pentru a obține rezultate favorabile pentru Vladimir Putin, care vede expansiunea influenței UE ca pe o amenințare.

În Marea Britanie, întreprinderile sunt la capătul răbdării și British Chambers of Commerce (BCC), care regrupează 52 de Camere de Comerț regionale, a cerut o mai mare claritate privind relațiile comerciale cu UE după Brexit, prevăzut pentru sfârșitul lunii martie 2019, ca și încetarea disputelor politicienilor care împiedică negocierile dintre Londra și Bruxelles.

Într-un comunicat, Adam Marshall, director general al BCC, a explicat: „Timp de doi ani, societățile au avut răbdare. Am susținut Guvernul pentru a găsi cel mai bun acord posibil pentru economia britanică. Acum, data ieșirii din UE se apropie pentru Marea Britanie și răbdarea întreprinderilor a ajuns la capăt“. 

 

Cel mai mare donator pro-Brexit, „agățat“ de ruși

Banks, care a donat campaniei 12 milioane de lire sterline, devenind cel mai mare donator din istoria Regatului Unit, a negat de mai multe ori orice implicare a autorităților rusești sau că bani rusești au jucat un rol în campania pro-Brexit.

Dar documentele văzute de jurnaliștii publicației Observer ridică semne de întrebare urgente și tulburătoare asupra relației lui Banks cu Guvernul rus. Acestea sugerează reuniuni multiple între lideri pro-Brexit și înalți responsabili ruși, două reuniuni în săptămâna când a fost lansată campania oficială, introducerea unui om de afaceri rus, prin Ambasada Rusiei, a doua zi după lansarea campaniei, care i-ar fi oferit lui Banks o oportunitate de câteva miliarde de dolari pentru achiziționarea de mine de aur rusești și o călătorie la Moscova a lui Banks, în februarie 2016, pentru a întâlni parteneri-cheie în proiectul aurifer și finanțiști, inclusiv o bancă rusească.

Banks și colegul său de la Leave.EU, Andy Wigmore, urmau să compară săptămâna trecută în fața comitetului restrâns al Departamentului pentru Cultură, Media și Sport pentru a răspunde la întrebările asupra rolului taberei pro-Brexit în referendum. După ce au declarat că nu vor participa la audiere, Banks a sugerat că va răspunde solicitării, dar l-a acuzat pe președintele conservatorilor de înțelegere cu jurnaliștii. 

 

Bani și mine de aur

Din decembrie 2015, ambasadorul Alexandre Iakovenko i-a curtat pe Banks și Wigmore, i-a invitat la numeroase evenimente și reuniuni în perspectiva referendumului.

Pe 16 noiembrie, cei doi au fost invitați la o întâlnire de seară la Ambasada Rusiei, iar a doua zi tabăra pro-Brexit a avut evenimentul de lansare a campaniei cu Brittany Kaiser de la Cambridge Analytica. 

Pe 18 noiembrie, Banks și Wigmore au vizitat din nou Ambasada rusă. Cu acea ocazie, ambasadorul Iakovenko le-a prezentat un om de afaceri rus cu interese comerciale importante în minele de aur rusești, potrivit documentelor.

Acesta a prezentat o oportunitate de afaceri în care cei doi britanici puteau investi într-un proiect de achiziționare a șase companii rusești de aur și apoi fuzionarea lor într-o singură entitate, cu un profit potențial de miliarde de dolari.

Au continuat întâlnirile și discuțiile între omul de afaceri și Banks și Wigmore și a urmat o călătorie a celor doi la Moscova, în februarie 2016, în cursul căreia Banks s-a întâlnit cu înalți funcționari ai unei bănci publice.

Acordul pentru cumpărarea minelor de aur cu finanțarea băncii rusești a fost anunțat pe 5 iulie 2016, 12 zile după referendum. Apoi, Banks, Wigmore și Farage au început să călătorească regulat în America pentru a susține candidatura lui Donald Trump la președinție. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă