Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Slovacii îşi aleg preşedintele astăzi

Slovacii au început să voteze, sâmbătă, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale la care favorită este o avocată, Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, care se luptă cu corupţia într-o ţară marcată de moartea, anul trecut, a unui jurnalist de investigaţie.

Share

Rl online 0 comentarii

30.03.2019 - 09:36

Avocata specializată în probleme de mediu, fără experienţă politică, Zuzana Caputova, ar putea deveni prima femeie preşedinte al acestei ţări membră a zonei euro, potrivit sondajelor care arată că 60% din cetăţenii cu drept de vot intenţionează să voteze cu candidatul susţinut de putere, comisarul european pentru Energie Marcos Sefcovic, în vârstă de 52 de ani., potrivit Afp.

În primul tur, Caputova, care a avut ca mesaj "Luptăm contra răului", a obţinut 40,53% din voturi, faţă de 18,66% ale adversarului ei. "Oamenii sunt pregătiţi pentru schimbare", a declarat ea pentru AFP. 

Jurista, care a fost vicepreşedinte al Partidului Slovacia progresistă, pe care l-a părăsit, s-a aflat printre miile de manifestanţi care au ieşit în stradă anul trecut, şocaţi de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei lui.                

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicieni slovaci şi mafia italiană.

Manifestaţiile, de mare amploare, au subminat partidul de guvernământ Smer-SD. Prin urmare, acestea au determinat demisia prim-ministrului Robert Fico, care a rămas totuşi şeful Smer-SD şi aliat al prim-ministrului actual.

Până în prezent cinci persoane au fost reţinute în cazul asasinatului, între care cel care ar fi comandat acţiunea - un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.               

Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigaţia "inclusiv asupra tuturor conexiunilor politice posibile". 

Luni, candidata liberală a primit sprijinul lui Jozef Kuciak, fratele jurnalistului asasinat. "Voi vota cu siguranţă pentru Zuzana Caputova. Nu voi vota pentru o persoană susţinută de oligarhi şi de oamenii lor care m-au lăsat fără frate şi cumnată", a scris el pe Facebook. 

Analiştii o compară pe Caputova cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un alt outsider care a ajuns la putere în 2017 cu un program reformist. 

"Intenţionez să iniţiez schimbări sistematice care îi vor priva pe procurori şi pe poliţişti de orice influenţă politică", a declarat Caputova pentru AFP. 

Sefcovic a promis avantaje sociale mai importante pentru persoanele în vârstă şi pentru tinerele familii, consolidarea politicii industriale şi revitalizarea sectorului agricol al ţării. 

Preşedintele slovac nu guvernează, dar ratifică tratatele internaţionale şi numeşte înalţii magistraţi. El este de asemenea şeful forţelor armate şi dispune de drept de veto. 

Secţiile de votare se vor închide la ora 21.00 GMT.

Noul preşedinte va depune jurământ pe 15 iunie. 

Comentarii

loading...