13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSituația din Venezuela, în atenția SUA și a Rusiei

Situația din Venezuela, în atenția SUA și a Rusiei

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a cărui legitimitate este respinsă de compatrioții săi și de opoziție, a cerut sâmbătă forțelor armate să fie „pregătite” în cazul în care SUA decid lansarea unei ofensive militare în Venezuela, în timp ce opozantul Juan Guaido (foto), recunoscut președinte interimar de numeroase state occidentale și din America Latină, încearcă să convingă armata să treacă în tabăra sa. Armata din Venezuela, actor central al puterii care controlează imensele rezerve petroliere ale țării, l-a susținut până în prezent pe Maduro.

Tonul crește de câteva luni între Washington, care susține opozantul venezuelean Juan Guaido și cere plecarea președintelui contestat Nicolas Maduro, și Moscova, care acuză Statele Unite că încearcă organizarea unei „lovituri de stat”. În acest dosar cei doi președinți se acuză reciproc că alimentează tensiunile și că recurg la un joc periculos. „Conversație foarte productivă”, a scris Trump pe Twitter după discuția cu omologul său rus, care a durat circa o oră și jumătate, timp în care au fost abordate și alte subiecte, printre care Ucraina, Coreea de Sud și raportul Mueller. La rândul său, Kremlinul a subliniat că apelul telefonic a avut loc la inițiativa Washingtonului, iar președintele Putin a insistat asupra faptului că „doar venezuelenii au dreptul să decidă viitorul țării lor”. „Ingerința în afacerile interne, tentativele de schimbare prin forță a puterii de la Caracas subminează perspectivele unei reglementări politice a conflictului”, a precizat Moscova.

După ce Guaido, recunoscut președinte interimar de peste 50 de state, a lansat operațiunea „Libertate” și după eșecul revoltei militare de marțea trecută, în Venezuela au avut loc manifestații uriașe ale partizanilor lui Guaido, marcate de violente confruntări cu forțele de ordine, soldate cu morți, peste 200 de răniți și 250 de arestări. Guaido a chemat venezuelenii să protesteze „pașnic” în fața bazelor militare din țară pentru a cere armatei, important pilon al puterii din Venezuela, să-l abandoneze pe președintele socialist Maduro. Nemulțumirea populară este alimentată de consecințele celei mai grave crize din istoria recentă a țării, unde inflația ar putea atinge 10.000.000% potrivit FMI. Recent, Maduro anunța dublarea salariului minim, care ar atinge astfel 8 dolari. Întreruperile de curent se înmulțesc și spitalele nu pot îngriji bolnavii din cauza lipsei de medicamente și de echipamente.

 

“Afacerile” murdare ale puterii

Cu economia în ruine și poporul înfometat, Venezuela este confruntată cu o luptă dură pentru controlul țării. Liderii opoziției fac apel la revoltă, în timp ce autoritățile militare și civile refuză să predea puterea și recurg la demonstrații de forță contra protestelor de stradă. În acest context deosebit de tensionat, documente secrete dezvăluie fractura și nervozitatea serviciilor secrete ale țării, în special contra corupției în cele mai înalte sfere ale guvernului.

Un dosar furnizat cotidianului New York Times de un fost responsabil al serviciilor secrete venezuelene, dosar confirmat și de un al doilea responsabil, privește unul din șefii cei mai puternici ai executivului de la Caracas, Tarek El- Aissami, adept al reprimării manifestațiilor, un apropiat confident al președintelui autoritar Maduro. Potrivit dosarului secret copiat de agenți venezueleni, Aissami și familia sa au ajutat intrarea în țară a militanților Hezbollah, el făcând obiectul unor anchete amănunțite din partea serviciilor secrete asupra legăturilor cu lumea interlopă. De asemenea, El-Aissami, fost vicepreședinte, în prezent ministru al Industriei, este de multă vreme subiectul unor anchete americane. În martie, el a fost inculpat de un tribunal federal din Manhattan și sancționat acum doi ani de departamentul Trezoreriei, fiind acuzat că lucrează cu traficanții de droguri. Aissami și Maduro au respins acuzațiile printr-un război de propagandă, acuzând Administrația Trump că organizează răsturnarea guvernului de stânga de la Caracas. Dar propriile servicii secrete venezuelene, controlate de Aissani, au dat alarma în privința lui și a familiei sale în urmă cu un deceniu după unele anchete și transcripții ale interogatoriilor unor traficanți de droguri.

Potrivit dosarului secret ajuns la New York Times, numeroși martori i-au acuzat pe Aissami și pe tatăl acestuia, Carlos Zaidan El Aissami, un imigrant sirian care a lucrat cu Hezbollah, că recrutează membri Hezbollah pentru a ajuta la dezvoltarea rețelelor de spionaj și de trafic de droguri. Se știe că Hezbollah, mișcare radicală finanțată de Iran, este considerată de SUA ca organizație teroristă. Surse americane arată că grupul este prezent de multă vreme în America de Sud, unde a contribuit la spălarea de bani proveniți din droguri.

Aissami este acuzat că a facilitat lumea subterană a interlopilor, documentele dezvăluind că fratele său, Feraz, a avut relații comerciale cu cel mai cunoscut baron al drogurilor din Venezuela, Walid Makled, și deținea 45 milioane dolari în conturi bancare elvețiene. Aissami a avut și el legături cu traficantul de droguri, arată documentele, încheind importante contracte guvernamentale cu o societate legată de Makled. În timp ce țara se prăbușea economic, obligând milioane de venezueleni să fugă din țară, Aissami devenea tot mai bogat. Folosind un lider aflat în prezent sub sancțiuni americane, Aissami a cumpărat o bancă americană, elemente ale unei firme de construcții, o participare la un centru comercial din Panama, un teren pentru un complex de vacanță de lux și pentru numeroase proiecte imobiliare în Venezuela.

La 8 martie, SUA au dezvăluit actul de acuzare contra lui Aissami, ceea ce face din el al doilea membru al Cabinetului Maduro acuzat de trafic de droguri. Nestor Reverol, actual ministru de Interne al țării, a fost și el pus sub acuzare. În 2017, doi nepoți ai soției lui Maduro, Cilia Flores, au fost condamnați la 18 ani de detenție într-o închisoare americană după ce au încercat să traficheze 800 kg de cocaină.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă