15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSiria: Afrin a fost încercuit de armata turcă

Siria: Afrin a fost încercuit de armata turcă

”În cadrul operaţiunilor, oraşul Afrin a fost încercuit începând din 12 martie 2018”, a declarat armata turcă într-un comunicat, citat de agenţia de presă Anadolu, fără alte precizări.

Oraşul Afrin este principalul obiectiv al ofensivei turce denumită ”Ramura de măslin” şi lansată la 20 ianuarie împotriva YPG.

După mai multe săptămâni de avansare anevoioasă, militarii turci şi aliaţi ai lor din rândul rebelilor sirieni au preluat în ultimele zile controlul asupra mai multor localităţi situate la marginea Afrinului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că forţele Ankarei ar putea intra ”în orice moment” în oraş.

Dar observatorii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de eventualitatea unui asalt direct asupra Afrin, unde se mai află încă mii de civili. Sute dintre ei au fugit luni din oraş, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Potrivit OSDO, care se sprijină pe o vastă reţea de surse de informare pe teren, peste 200 de civili au fost deja ucişi de la începerea ofensivei Turciei, dar Ankara neagă că ar fi făcut victime printre civili.

Combatanţii kurzi au anunţat săptămâna trecută redesfăşurarea a circa 1.700 dintre camarazii lor în regiunea Afrin. Regimul sirian la rândul său a trimis efective în sprijinul YPG, care a cerut puterii ajutor.

YPG sunt susţinute de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

Dar, miliţia kurdă este acuzată de Ankara că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă împotriva autorităţilor turce şi este catalogat drept ”terorist” de Ankara şi de aliaţii ei occidentali.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă