7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalȘi-au depus demisia! Solidaritatea deputaţilor irakieni față de protestatari

Și-au depus demisia! Solidaritatea deputaţilor irakieni față de protestatari

Cei doi aleşi comunişti din Parlament, care făceau parte dintr-o alianţă cu turbulentul lider şiit Moqtada Sadr, au demisionat “din cauza manifestaţiilor şi a modului în care ele au fost reprimate”, a declarat unul dintre ei, Raed Fahmi, pentru AFP. Colega sa de listă, Haifa al-Amin, a renunţat şi ea la mandatul ei şi cere demisia guvernului şi alegeri anticipate.

“În 27 de zile, parlamentul nu a adus nimic: nu l-a putut audia pe prim-ministru şi nici pe ministrul de interne”, în contextul în care Irakul a intrat de la 1 octombrie într-o criză socială şi politică criminală, acuză Fahmi.

Alţi doi deputaţi, Taha al-Difai şi Muzahem al-Tamimi, de pe lista fostului prim-ministru Haider al-Abadi acum în opoziţie, şi-au anunţat şi ei demisiile.

Primul a afirmat în scrisoarea sa de demisie făcută publică că sistemul politic instituit în 2003 după căderea dictatorului Saddam Hussein şi-a arătat “eşecul răsunător” în timp ce, din surse oficială, corupţia a dus la deturnarea în această perioadă a 410 miliarde de euro din fonduri publice.

La începutul său, mişcarea de protest a cerut locuri de muncă şi servicii publice funcţionale, iar apoi a trecut la “căderea regimului”, o nouă constituţie şi o clasă politică în întregime reînnoită.

Paralizat de diviziuni, Parlamentul nu a reuşit să se reunească pentru a vota asupra reformelor propuse de şeful său Mohamed al-Halbousi şi de premierul Adel Abdel Mahdi.

Cei cincizeci de deputaţi ai lui Moqtada Sadr au început un sit-in sâmbătă seară, pe care promit să nu îl ridice decât odată ce revendicările manifestanţilor sunt “satisfăcute”.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă