Praljak (Foto: .theaustralian.com.au)

Sfârșitul unui criminal de război. Slobodan Praljak a fost incinerat

Criminalul de război croat Slobodan Praljak, care s-a sinucis la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, a fost incinerat joi la Zagreb în cadrul unei ceremonii funerare private, scrie sâmbătă cotidianul croat Vecernji List, informează Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.12.2017 - 19:32

Slobodan Praljak a înghițit pe 29 noiembrie o fiolă cu otravă în fața judecătorilor stupefiați ai TPIY din Haga, care confirmaseră condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității comise de inculpat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Praljak, 72 de ani, a fost transportat de urgență la spital, unde a și murit.

Rezultatele preliminare ale autopsiei au relevat vineri că Praljak a decedat ca urmare a unei insuficiențe cardiace provocate de o concentrație mare în sânge de cianură de potasiu.

Ceremonia funerară a avut loc joi la crematoriul Mirogoj din Zagreb în prezența unor rude apropiate și a câtorva prieteni "pe care el i-a menționat într-o scrisoare de rămas bun", potrivit ziarului, citând surse anonime.

Informația nu a putut fi confirmată de o sursă independentă și ceremonia nu a fost făcută publică pe site-ul cimitirului Mirogoj, așa cum se întâmplă de obicei.

Într-o scrisoare trimisă familiei sale în urmă cu câțiva ani și care trebuia deschisă la moartea sa, Praljak a scris că dorește funeralii private, a afirmat săptămâna trecută avocata sa Nika Pinter.

Asociația generalilor croați va organiza luni o ceremonie în memoria lui Praljak și o slujbă va ava loc în aceeași zi într-o biserică din Zagreb.

Deși declarat criminal de război de justiția internațională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroși croați, atât în Bosnia, cât și în Croația.

Comentarii