7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalSfârșitul unui criminal de război. Slobodan Praljak a fost incinerat

Sfârșitul unui criminal de război. Slobodan Praljak a fost incinerat

Slobodan Praljak a înghițit pe 29 noiembrie o fiolă cu otravă în fața judecătorilor stupefiați ai TPIY din Haga, care confirmaseră condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru crime de război și crime împotriva umanității comise de inculpat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Praljak, 72 de ani, a fost transportat de urgență la spital, unde a și murit.

Rezultatele preliminare ale autopsiei au relevat vineri că Praljak a decedat ca urmare a unei insuficiențe cardiace provocate de o concentrație mare în sânge de cianură de potasiu.

Ceremonia funerară a avut loc joi la crematoriul Mirogoj din Zagreb în prezența unor rude apropiate și a câtorva prieteni “pe care el i-a menționat într-o scrisoare de rămas bun”, potrivit ziarului, citând surse anonime.

Informația nu a putut fi confirmată de o sursă independentă și ceremonia nu a fost făcută publică pe site-ul cimitirului Mirogoj, așa cum se întâmplă de obicei.

Într-o scrisoare trimisă familiei sale în urmă cu câțiva ani și care trebuia deschisă la moartea sa, Praljak a scris că dorește funeralii private, a afirmat săptămâna trecută avocata sa Nika Pinter.

Asociația generalilor croați va organiza luni o ceremonie în memoria lui Praljak și o slujbă va ava loc în aceeași zi într-o biserică din Zagreb.

Deși declarat criminal de război de justiția internațională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroși croați, atât în Bosnia, cât și în Croația.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă