Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sezon mortal în infernurile gheții – Everest, K2, Anapurna...

Al 11-lea alpinist și-a pierdut viața, pe 28 mai, pe Everest, mărind numărul morților, un record macabru înregistrat în sezonul de primăvară 2019, marcat de ambuteiaje uriașe la vârful celui mai înalt munte din lume. Alpiniștii descriu un carnagiu pe Everest.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 04.06.2019 - 10:02

Bilanțul morților crește, în timp ce alpiniștii fac față unor condiții dificile, iar sezonul  de escaladare a Everestului din acest an este până în prezent al patrulea cel mai mortal înregistrat vreodată, alpiniștii acuzând condițiile meteo nefavorabile, prezența unor alpiniști neexperimentați și un număr-record de autorizații eliberate de guvernul nepalez. Numărul celor care vor să escaladeze Everestul a explodat în ultimii ani și au apărut zeci de întreprinderi specializate care oferă preț redus, unele dintre ele fiind acuzate că au redus exigențele referitoare la forma fizică și la experiența clienților lor.

Everestul, 8.848 metri, unde ultimele sute de metri sunt supranumite „zona morții”, nu a cunoscut un sezon atât de rău din 2015, an în care Nepalul a fost lovit de un puternic seism, urmat de o avalanșă ce a „înghițit” 18 alpiniști. Luni, ultimele expediții încă prezente pe Everest, situat la frontiera dintre Nepal și China, încercau să ajungă în vârf.  În acest sezon de primăvară (care durează de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii mai), autoritățile din Nepal au eliberat 381 de permise de ascensiune (preț unitar 11.000 dolari). Cel puțin 140 au fost eliberate de China, pentru escaladarea muntelui prin flancul nordic, dinspre Tibet. Știind că fiecare titular de permis este însoțit în ascensiunea sa de cel puțin un sherpa (ghid experimentat care acompaniază alpiniștii în Himalaya), numărul total al celor ajunși pe „acoperișul lumii” ar putea depăși recordul stabilit anul trecut, de 807 persoane, care au luat aceeași cale în câteva săptămâni. Consecința este scăderea periculoasă a siguranței pe munte, alpiniștii riscându-și viața în fiecare secundă în timpul escaladării ultimilor 400 de metri ai faimoasei zone a morții. Din cauza condițiilor meteo, ascensiunea este posibilă doar câteva zile din an și afluența alpiniștilor în rarele ferestre meteo favorabile creează ambuteiaje ce îi forțează să întârzie în „zona morții”, unde oxigenul se rarefiază crescând epuizarea, răul de munte și riscurile degerăturilor. Pe Everest, la peste 8.000 m deasupra mării, morții, mereu mai numeroși, sunt încremeniți în timp, majoritatea dintre ei neavând dreptul la o înhumare pentru că muntele nu mai vrea să îi dea.   

Comentarii

loading...