10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternațional„Sesam, deschide-te“: americanii bogați cumpără viitorul copiilor lor

„Sesam, deschide-te“: americanii bogați cumpără viitorul copiilor lor

Justiția americană a acuzat zeci de persoane de implicare în acest uriaș scandal privind facilitarea admiterii la universități de elită a copiilor lor contra unor mari sume de bani plătite  unei rețele  specializate. Ancheta este în curs și numărul celor  acuzați crește, fiind dezvăluită manipularea celor bogați pentru forțarea porților celor mai bune universități, trasând astfel viitorul propriilor copii.

Potrivit actului de acuzare, intermediarii au falsificat dosarele candidaților, printre care și rezultatele lor la examene, copiii unor personalități din lumea finanței, șefi de întreprinderi, avocați newyorkezi, oameni de afaceri în imobiliare și staruri de la Hollywood. În fruntea rețelei care a operat între 2011 și 2018, se afla William Singer, inculpat pentru patru capete de acuzare diferite, printre care extorsiune și spălare de bani. Fost șef al unei societăți specializate în pregătirea examenelor, Singer a dominat un sistem bine rodat, de la trișarea examenelor până la coruperea de antrenori spor-tivi universitari care pledau pentru intrarea candidaților ai căror părinți plăteau aceste servicii.

Organizația criminală opera prin intermediul unei fundații care a primit în total 25 milioane de dolari de la părinți dornici să-și vadă copiii admiși în facultăți prestigioase ca Yale, Georgetown, Stanford, Universitatea din California de Sud (USC), din Texas, UCLA și Wake Forest. Până acum au fost inculpați 33  de părinți pentru că au recurs la serviciile lui Singer, plătind sume uriașe. Autoritățile americane precizează că ancheta este în curs și alți părinți ar putea fi ad-uși în fața justiției. Actrițele Felicity Huffman sau Lori Loughlin și soțul ei, Mossimo Giannulli, care nu au comentat acuzațiile, sunt printre părinții care au fost deja inculpați și au compărut în fața procurorului din Boston săptămâna trecută.

Netflix a amânat un film cu Felicity Hoffman după ce aceasta a admis implicarea în frauda universitară. Hallmark Channel, unde -Loughlin a jucat în filme și seriale de succes,  a întrerupt relațiile cu actrița a doua zi după ce a fost arestată. Iar fiicei ei, star în media sociale, Olivia Jade Giannulli, i s-au retras contractele de publicitate cu firma de cosmetice Sephora și cu societatea de produse capilare Tresemme.

 

Strategii de manipulare

Devenită vedetă mondială după rolul din serialul „Neveste disperate”, Felicity Hoffman a acceptat să pledeze  vinovată de asociere cu un grup infracțional, asemenea altor 12 părinți, la următoarea audiere la tribunalul din Boston.  Acest cap de acuzare poate aduce o pedeapsă de până la 20 ani de închisoare și o amendă de 250.000 dolari.

Decizia face posibilă evitarea unui proces și o reducere a pedepsei, pentru că recunoașterea vinovăției este una de importanță majoră în sistemul juridic american. Actul de acuzare precizează că actrița a plătit 15.000 dolari fundației lui William Singer. Amy și Gregory Colburn, un cuplu californian, acuzat că a plătit 25.000 dolari pentru fraudarea admiterii fiului lor la SAT, au fost inculpați luna trecută pentru complot de spălare de bani și de fraudă poștală. Iar Laughlin și Giannulli au acceptat să plătească o mită de 500.000 dolari în schimbul desemnării celor două fiice ale cuplului ca făcând parte din echipa Universității din California de Sud, facilitând astfel admiterea lor în instituția de învățământ.

Presa americană publică zilnic noi detalii din culisele acestei afaceri, liste cu numele părinților care au recurs la William Singer. Strategia acestuia era sofisticată: copilul în cauză trecea testul normal, un examinator corupt îl prelua și corecta greșelile pentru a ridica nota.

Pentru asta trebuia să meargă  în centrele de examen din Houston (Texas) sau din Los Angeles, unde Singer avea doi complici, inculpați și ei în prezent. O altă tactică făcea referire la o infirmitate pentru a trece examenul cu un tutore complice. Metoda cea mai eficientă era inventarea de competențe sportive, decisive pentru obținerea punctelor necesare admiterii. Antrenorii universitari erau corupți (12 au fost inculpați) pentru a accepta în echipele lor așa-zișii sportivi. 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă