13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSerghei Lavrov, despre atacul chimic din Siria: „Este o înscenare”

Serghei Lavrov, despre atacul chimic din Siria: „Este o înscenare”

Această afirmaţie a fost calificată de ambasadoarea Marii Britanii la ONU drept ‘grotescă’ şi o ‘minciună neruşinată’, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Armata rusă are ‘dovezi care atestă participarea directă a Marii Britanii la organizarea acestei provocări în Ghouta Orientală’, în apropiere de Damasc, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov.

El a acuzat Londra că a ‘exercitat o presiune puternică’ asupra căştilor albe siriene, salvatori din zona controlată de rebeli care au alertat primii cu privire la acest atac chimic, ‘pentru a înscena această provocare pregătită în avans’.

‘S-a spus căştilor albe că între 3 şi 6 aprilie combatanţii grupării Jaich al-Islam vor lansa o serie de tiruri de artilerie asupra Damascului. Aceasta urma să provoace o reacţie a forţelor guvernamentale pe care căştile albe trebuie să o utilizeze pentru a pune în aplicare această provocare’, a explicat purtătorul de cuvânt rus.

Konaşenkov a adăugat că Moscova dispune de ‘interviuri cu persoane care au participat direct la înregistrări video’ (menite să creeze impresia unui atac chimic) şi că locuitorii din oraşul Douma, care a fost între timp recucerit de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, ‘au povestit în detaliu modul în care au avut vizaţi de atacuri şi la ce episoade au participat’.

Întrebată despre această declaraţie venită de la Moscova, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a calificat-o drept ‘grotescă’. ‘Este o minciună neruşinată. Una dintre cele mai urâte mostre de ştiri false pe care le-am văzut la maşinăria propagandistică a Rusiei’, a continuat ea.

Potrivit Căştilor albe siriene şi ONG-ului sirian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie la Douma într-un atac cu ‘gaz toxic’ atribuit de occidentali regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate în acest caz.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat vineri atacul chimic presupus comis în Siria săptămâna trecută drept o ‘înscenare’ la care au participat ‘serviciile speciale ale unui stat’, al cărui nume nu a fost menţionat, dar care a fost calificat drept ‘rusofob’, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă