8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSerghei Lavrov atacă violent SUA

Serghei Lavrov atacă violent SUA

Din nefericire, colegii noştri americani şi aliaţii lor continuă să-şi impună viziunile bazându-se exclusiv pe dictat şi ultimatum. Ei nu vor să asculte punctele de vedere ale altor centre ale politicii mondiale”, a declarat Lavrov, adăugând că ‘ei nici măcar nu vor să recunoască realitatea unei lumi multipolare’.

‘Ei utilizează numeroase metode, de la desfăşurarea unui sistem global antirachetă şi sancţiuni unilaterale, la extrateritorialitatea propriei legislaţii şi ameninţări de a rezolva orice problemă internaţională numai în funcţie de propriul lor scenariu’, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că 2017 a fost un an ‘complicat’, evocând ‘numeroase focare de tensiune în diferite regiuni ale lumii’ şi precizând că ‘ameninţările Washingtonului au agravat grav situaţia’, referindu-se la criza din Peninsula Coreeană.

Aceste comentarii intervin la aproape un an de când în SUA a venit la putere Donald Trump, considerat apropiat de Moscova în timpul campaniei electorale, pe fondul suspiciunilor privind interferenţa Rusiei în campania prezidenţială din Statele Unite în favoarea sa. Mai mulţi membri ai echipei sale de campanie fac în prezent obiectul unor investigaţii privind o posibilă ‘complicitate’ cu Moscova.

Dar relaţiile cu administraţia preşedintelui Donald Trump sunt mai complicate decât cele din perioada administraţiei lui Barack Obama, a precizat Lavrov. ‘Acţiunile administraţiei actuale sunt, din nefericire, în linie cu cele ale administraţiei Obama, în pofida liniei preşedintelui Trump din timpul campaniei electorale. În anumite domenii, ea (administraţia SUA – n.r.) exercită o presiune şi mai mare’, a declarat ministrul rus.

Lavrov a apreciat că SUA se tem de competiţie în condiţii egale în multe domenii, în special în cel al energiei şi al aprovizionării cu gaze a ţărilor din Europa.

În acelaşi timp, el şi-a exprimat îngrijorarea privind ultimatumul dat de Donald Trump privind înăsprirea acordului nuclear cu Iranul, pronunţându-se pentru menţinerea acestui document aşa cum este şi apreciind ca ‘periculoasă’ căutarea unui nou compromis.

‘Ultimele declaraţii (ale preşedintelui american) nu adaugă optimism şi nu consolidează stabilitatea’ acestui acord istoric între Iran şi marile puteri, a declarat Lavrov. ‘Vom continua să lucrăm la menţinerea’ acordului, a adăugat el. ‘Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că SUA acceptă realitatea, iar realitatea este că Iranul îşi îndeplineşte obligaţiile’, în conformitate cu acordul semnat în 2015, după negocieri extrem de lungi şi dificile, a spus ministrul rus.

Preşedintele american Donald Trump a lansat vineri europenilor un ultimatum pentru înăsprirea termenilor acordului nuclear cu Iranul în lunile următoare, dacă vor să evite retragerea definitivă a Washingtonului din acesta.

Luni, Lavrov a avertizat ţările europene, care – potrivit lui – încep deja să ‘caute un compromis’ faţă de acest ultimatum al SUA. ‘Există riscul ca ele să alunece pe un plan înclinat într-o direcţie foarte periculoasă’, a avertizat el.

În acelaşi timp, Serghei Lavrov a declarat că Rusia respectă integritatea Ucrainei în graniţele formate după referendumul din Crimeea din 2014, potrivit agenţiei de presă TASS. ‘Continuăm să respectăm integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele care s-au format după referendumul din Crimeea şi alipirea peninsulei la Federaţia Rusă’, a insistat ministrul de externe rus, în condiţiile în care nici Occidentul şi nici Kievul nu recunosc acest referendum. Mai mult, Rusia este acuzată că sprijină miliţiile separatiste proruse din Donbas, estul Ucrainei, şi din această cauză face obiectul mai multor sancţiuni din partea SUA şi a UE.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă