Liderii din Serbia și Kosovo au purtat discuții de ultimă oră pentru a rezolva o dispută privind plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor, scrie Euronews.
Tensiunile dintre cele două părți s-au accentuat anul trecut, după ce Kosovo a cerut ca mașinile sârbești care trec frontiera să cumpere plăcuțe de înmatriculare temporare.
Acest lucru a fost un răspuns la faptul că Serbia ceruse deja ca vehiculele din Kosovo să facă același lucru.
S-a ajuns la un acord temporar pentru a permite vehiculelor să treacă frontiera dacă simbolurile de stat de pe plăcuțele de înmatriculare erau acoperite.
Dar acest acord a expirat săptămâna aceasta.
Înaintea discuțiilor dintre Serbia și Kosovo, mediatorul UE, Miroslav Lajčák, a îndemnat ambele părți să ajungă la un acord.
Însă ambele părți au rămas înrădăcinate pe pozițiile lor.
Prim-ministrul Albin Kurti a declarat că Kosovo nu va fi de acord cu nimic mai puțin decât cu „principiul reciprocității ca bază a oricărei soluții viitoare”.
Principalul oficial sârb din Kosovo, Petar Petkovic, a calificat poziția lui Kurti drept „o amenințare prematură”.
Artan Muhaxhiri, un comentator politic din Kosovo, a declarat că discuțiile privind plăcuțele de înmatriculare au servit drept avertisment cu privire la lipsa de voință politică a ambelor țări de a avansa în vederea unui acord final privind independența Kosovo.
„Problema plăcuțelor de înmatriculare este un exemplu tipic al complexității dialogului dintre Kosovo și Serbia”, a declarat Muhaxhiri. „Un subiect care trebuia să fie într-adevăr tehnic s-a transformat într-un mare impas care necesită atâtea luni de discuții și dialoguri din partea Kosovo, Serbiei și UE pentru a ajunge la un acord. Acest lucru înseamnă cât de dificil va fi acordul final dacă nu există voință și angajament din partea părților.”
Kosovo, o fostă provincie a Serbiei, și-a declarat independența față de Belgrad în 2008. Serbia nu recunoaște acest lucru și continuă să trateze Kosovo ca și cum s-ar afla sub suveranitatea sa, în ciuda unui deceniu de discuții mediate de UE între cele două părți.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!