13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUPDATE Serbia și Kosovo, negocieri eșuate la Bruxelles pentru normalizarea relațiilor bilaterale

UPDATE Serbia și Kosovo, negocieri eșuate la Bruxelles pentru normalizarea relațiilor bilaterale

UPDATE 13:42 – Marko Djuric, şeful Biroului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, a anunțat că preşedintele Serbiei a luat decizia de a nu se întâlni cu Thaci din cauza ameninţărilor şi minciunilor proferate de albanezii kosovari.

Djuric a făcut această declaraţie după întâlnirea desfăşurată la Bruxelles între preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

”Belgradul doreşte să menţină pacea, dar nu poate accepta tentativele de ameninţare la adresa lui Aleksandar Vucic şi interzicerea vizitei acestuia în Kosovo”, a spus Marko Djuric.

El a adăugat că încercările lui Hashim Thaci de a prezenta Presevo, Medvedja şi Bujanovac drept parte a teritoriului kosovar sunt inacceptabile. ”Singurul teritoriu despre care trebuie să discutăm este cel al Kosovo-Metohija”, a explicat oficialul sârb.

În cursul serii de vineri, şeful statului sârb urmează să facă declaraţii pentru presă.

 

Uniunea Europeană mediază negocierile dintre Serbia şi Kosovo, oferindu-le acestora perspectiva aderării la blocul comunitar cu condiţia depăşirii divergenţelor actuale dintre ele.

„Cred că există o şansă reală ca preşedinţii Vucic şi Thaci să poate ajunge la un acord care să trateze toate problemele rămase deschise. Anul viitor se împlinesc 20 de ani de la izbucnirea războiului din Kosovo. Cred că este timpul să se pună capăt acelui conflict”, a declarat luni şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.

Pentru depăşirea acestui impas, şeful statului sârb a avansat recent ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părţii de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi.

Iniţial Hashim Thaci a părut să sprijine propunerea, dar ulterior şi-a schimbat atitudinea ca urmare a opoziţiei partenerului său din coaliţia aflată la conducere la Pristina, premierul Ramush Haradinaj.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă