președintele Serbiei - Alexander Vucic și președintele China - Xi Jinping

Serbia se străduiește să echilibreze legăturile cu China și SUA

Belgrade este prins la mijloc între Xi și Trump, ambii curtând țara pentru negocieri în privința comerțului

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.10.2020 - 23:17

Financial Times: ,, În martie, în timp ce Europa era în febra răspândirii pandemiei, președintele sârb, Alexander Vucic  săruta steagul chinez și ridica în slăvi acțiunea Chinei pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Șase luni mai târziu, s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă – și a sprijinit ideea de a numi un lac după numele președintelui american.”


 Decizia a venit după ce a fost vizitat de o delegație SUA formată din 6 oficiali federali americani, printre care și președintele diplomaților din Balcani, Richard Grenell, primul de altfel care a sugerat că lacul ar trebui numit după Trump.
,,Serbia a deschis ușile Washington-ului, care au fost închise în ultimele 30 de ani”, a declarat pentru Fiancial Times, în Belgrad, președintele sârb – Alexander Vucic.


Amploarea diplomației SUA este fără precedent în Serbia : în timp ce președintele Chinei Xi Jinping vizitează Serbia cel puțin o dată pe an, ultima dată când un președinte al SUA a vizitat Belgradul a fost pentru înmormântarea iugoslavului Josip Broz Tito, în 1980.


Serbia este unul dintre principalele hub-uri (centre de legătură) care reunește Cureaua Beijing-ului și Drumul Inițiativei, coridorul controversat al lui Xi Jinping  creat pentru a facilita transportul mărfurilor sale către piețele europene.
,, Țara muntoasă, de 7 milioane de locuitori, este la intersecția dintre portul  Piraeus din Grecia deținut în mare parte de China, și porturile din Germania și Olanda. ” Scrie Financial Times.


Serbia este atractivă pentru Beijing datorită economiei sale cele mai mari din Balcani, și este văzută ca având cea mai bună șansă din regiune pentru a adera la UE, în ciuda problemelor cu statul de drept și libertatea de exprimare.
În urma parteneriatului strategic dintre Belgrad și Beijing din 2009, Serbia a primit atât de multe investiții încât au existat voci importante care au avertizat că țara riscă să devină ,, un stat client al Chinei.”


Aceste investiții includ: o mină de cupru în partea de est a orașului Bor și un combinat siderurgic în centrul orașului Smedervo.


Belgrade are un proiect de ,,orașe sigure” cu Huawei, ultima urmează să furnizeze 1000 de camere de recunoaștere facială, rachete și drone armate produse în China – modelul FK-3.

Comentarii