15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSerbia, la picioarele Rusiei: ”Umanitatea Federației Ruse este dovada celei mai înalte...

Serbia, la picioarele Rusiei: ”Umanitatea Federației Ruse este dovada celei mai înalte calități…”

Președintele rus Vladimir Putin și liderul sârb Aleksandar Vucic au lansat producția vaccinului rus Sputnik V în Serbia. Ceremonia de lansare a avut loc online de la Institutul Torlak de virologie, vaccinuri și seruri din Belgrad, fiind difuzat vineri de agenția sârbă Tanjug.

“Multe mulțumiri oamenilor de știință din Rusia, asistăm la un mare pas pentru Serbia, ajutorul Rusiei și al poporului rus vor face ca Institutul Torlak să devină un centru regional internațional pentru vaccinuri de înaltă calitate. Umanitatea arătată de Federația Rusă față de Serbia este o dovadă a celei mai înalte calități a relațiilor politice, care leagă țările noastre, popoarele noastre frățești. Dragă Vladimir Vladimirovici, este o mare onoare și privilegiu pentru mine, în numele Serbiei, să lansăm împreună cu dvs. producția vaccinului nostru ruso-sârb. Începem producția a 4 milioane de vaccinuri Sputnik V” a declarat la eveniment președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Liderul sârb a amintit că Sputnik V a fost comparat cu o pușcă de asalt Kalashnikov și a asigurat că Institutul Torlak se va strădui pentru creșterea fiabilitaății și calității acestei ”arme” rusești. “Astăzi, loturile de arme împotriva COVID-19 vin din Rusia frățească”, a spus Vucic.

Directorul Institutului de virologie, vaccinuri și seruri din Belgrad „Torlak” Vera Stoilkovic a anunțat că Serbia va deveni prima țară din Europa care va începe să producă un vaccin rusesc. „Serbia a fost una dintre primele țări din Europa care a început să fie vaccinată cu vaccinul Sputnik V. Astăzi Serbia este liderl în Europa în ceea ce privește numărul de cetățeni vaccinați, peste 30% din populația adultă a Serbiei este vaccinată, ceea ce este de două ori media europeană. Datorită Președinților Aleksandar Vucic și Vladimir Putin, Serbia va deveni prima țară din Europa care va începe producția vaccinului Sputnik V pe teritoriul său “, a declarat Vera Stoilkovic, lansând oficial producția vaccinului în Serbia.

La 3 februarie, președintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic cu președintele sârb Aleksandar Vucic despre producerea vaccinului Sputnik V în republică. În urma conversației, Vucic a spus că Serbia, cu ajutorul specialiștilor din Rusia, va construi facilitățile necesare și va produce în mod independent vaccinul. Este planificat ca Serbia să înceapă ambalarea vaccinului rus și, până la sfârșitul anului, să lanseze o producție completă.

La 19 mai, Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie din Rusia, numit după NF Gamaleya, a confirmat calitatea vaccinului de probă Sputnik V produs la Institutul Torlak de Virologie, Vaccinuri și Seruri din Belgrad și a aprobat producerea medicamentului rus Instituție sârbă.

Cetățenilor sârbi li se oferă o alegere între vaccinurile de la compania americană Pfizer, compania chineză Sinopharm, compania britanic-suedeză AstraZeneca, precum și medicamentul rus Sputnik V. După cum a raportat ambasadorul Serbiei în Rusia, Miroslav Lazanski, în februarie, aproximativ 85% dintre rezidenții sârbi care s-au înscris pentru vaccinare au indicat că ar dori să fie vaccinați cu Sputnik V.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă