Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Separarea familiilor, un bumerang pentru Trump

Aleșii democrați acuză „diabolica“ separare, la frontiera americano-mexicană, a copiilor de părinții lor fără documente și au cerut președintelui Trump să pună capăt acestei practici care a polarizat dezbaterea asupra imigrației.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 19.06.2018 - 07:08

Într-o rară declarație publică, Prima Doamnă Melania Trump s-a pronunțat împotriva separării copiilor de familiile lor și a cerut celor două partide să se unească în jurul reformei imigrației. Fosta Primă Doamnă, Laura Bush, face o pledoarie similară, scriind în „Washington Post“ că o politică de „toleranță zero“ este „crudă și imorală“. „Motivul acestor separări este o politică de toleranță zero pentru părinții lor, care sunt acuzați că au trecut ilegal frontierele noastre.“

Problema a căpătat o dimensiune specială. Aleșii democrați au vizitat centre de detenție din Texas și New Jersey pentru a protesta împotriva separării familiilor, în timp ce Camera Reprezentanților se pregătește să adopte o lege privind imigrația. Fotografii cu copii deținuți, fără părinții lor, în spații închise, inclusiv într-un magazin Walmart adaptat, au încins spiritele și au pus Administrația Trump sub presiune. Duminică, președintele Trump nu a abordat direct problema separării copiilor de familii, declarând doar că democrații trebuie să conlucreze cu republicanii pe marginea legislației privind securitatea frontierelor. El a declarat că democrații vor trebui să accepte măsurile sale privind imigrația, inclusiv finanțarea integrală a construirii unui zid frontalier cu Mexicul și reformarea sistemului de intrare ilegală în țară, precizând că orice legislație care va trata separarea familiilor va trebui să includă prioritățile sale. Un consilier prezidențial a ținut să explice că președintele nu va utiliza problema separării familiilor ca pârghie pentru a forța democrații să vină la masa negocierilor asupra altor litigii politice. Condițiile în care sunt deținuți minorii  separați de părinți au fost raportate de mass-media, autorizate de US Border Patrol să intre într-un astfel de centru de detenție pentru scurt timp, dar secretarul pentru securitate internă al lui Donald Trump, Kirstjen Neilsen, a criticat ceea ce a numit „un raport nedrept“, subliniind: „Nu avem o politică de separare a familiilor la frontieră… Am urmat politicile administrațiilor precedente și nu vom separa familiile decât dacă un copil este în pericol, dacă nu există relație de supraveghere între membrii familiei sau dacă adultul a încălcat o lege“. 

2.000 de minori separați de părinți

 Potrivit cifrelor oficiale, de la anunțarea politicii „toleranței zero“ de către procurorul general Jeff Sessions, peste 2.000 de minori au fost separați de părinții lor, arestați pentru intrare ilegală în SUA. Contrar declarațiilor publice ale președintelui, nu există o lege care să ceară separarea familiilor, dar politica Administrației Trump este de maximizare a anchetelor penale împotriva persoanelor care încearcă să intre ilegal în SUA. Ceea ce înseamnă că mai mulți adulți vor fi închiși în așteptarea proceselor, iar copiii lor vor fi separați. „New York Times“ arată că abordarea Administrației Trump a suscitat o cascadă de critici în ultimele zile, iar furia legată de politica de separare a crescut, în timp ce președintele are prevăzută o întâlnire cu republicanii din Cameră, înaintea scrutinului asupra legislației privind imigrația care a divizat partidul. Unii republicani i-au cerut lui Trump să modifice politica „toleranței zero“ și să dea noi instrucțiuni Departamentului Securității Interne.

În tabăra democrată, având în vedere soarta incertă a legislației, aleșii se concentrează asupra politicii de separare ca exemplu al abordării „extremiste“ a problemei imigrației de către președinte. Opoziția democrată s-a revoltat împotriva a ceea ce estimează a fi o manipulare, o politică ce provoacă respingere până și în tabăra republicană. „Ei numesc asta #toleranță zero, dar un nume mai bun este #umanitate zero și nu există absolut nicio logică pentru această politică“, a declarat senatorul Jeff Merkley (statul Oregon), aflat în fruntea unui grup democrat care a vizitat frontiera.

Divizați, republicanii par gata să prezinte în această săptămână două propuneri de lege – una care ar satisface aripa lor dură și alta care ar încerca împăcarea moderaților și conservatorilor, incluzând cererile lui Donald Trump, în special un plan de 25 miliarde dolari pentru construirea unui zid la frontiera mexicană.  

 
 

Comentarii

loading...