22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSenatul american eșuează să blocheze vânzarea de arme către Arabia Saudită

Senatul american eșuează să blocheze vânzarea de arme către Arabia Saudită

Preşedintele american a decis în mai să ocolească Congresul recurgând la o procedură de urgenţă pentru a impune vânzarea controversată de armament, în valoare de 8.1 miliarde de dolari, invocând ameninţarea din partea Iranului.

Republicanii şi democraţii din Congres s-au aliat atunci pentru a adopta mai multe rezoluţii destinate blocării acestor vânzări către Arabia Saudită şi alţi aliaţi, în special Emiratele Arabe Unite.

Mulţi membri ai Congresului s-au declarat oripilaţi de cazul asasinării anul trecut a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi ai propriului stat, precum şi de conflictul din Yemen, în care Arabia Saudită este implicată.

Săptămâna trecută preşedintele american Donald Trump s-a văzut nevoit să recurgă la dreptul de veto, pentru a treia oară de la asumarea funcţiei de şef al statului, pentru a se opune acestor rezoluţii care, în opinia sa, ‘ar afecta relaţiile importante ale Statelor Unite cu aliaţii săi’. Luni, Senatul american, unde republicanii deţin majoritatea, nu a reuşit, aşa cum s-ar fi aşteptat, să întrunească cel 2/3 din totalul voturilor necesare răsturnării vetoul prezidenţial.

În opinia senatorului democrat Ben Cardin, prin ne-blocarea acestor vânzări, republicanii ‘au renunţat la responsabilităţilor lor’ de supraveghere a activităţii guvernamentale.

‘Avem obligaţia atât legală cât şi morală de a ne asigura că armele americane nu sunt utilizate pentru reprimarea drepturilor omului sau comiterea de violenţe la adresa civililor nevinovaţi’, a declarat senatorul democrat. 

Cele mai citite

Stoltenberg, după discuția purtată cu Klaus Iohannis: „România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic al NATO”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți seară, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că România este esenţială pentru apărarea Flancului Estic...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă