Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Șeful OECD: Creşterea economiei mondiale se bazează în continuare pe 'cârje politice'

Aproape trei sferturi dintre statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) îşi bazează politica fiscală pe un anumit fel de stimulente, ceea ce înseamnă că politica este responsabilă pentru o mare parte din creşterea economică, informează CNBC.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2018 - 11:45

Pe de altă parte, politica monetară rămâne foarte relaxată în multe state OECD, în special în Europa şi Japonia, potrivit secretarului general al OECD, Jose Gurria.

"Avem o situaţie în care economia nu stă încă pe propriile picioare. Are nevoie în continuare de sprijin, de anumite cârje politice. Aceasta înseamnă că, dacă stimulentele vor fi eliminate, creşterea se va aplatiza şi în consecinţă trebuie să asistăm pe partea politicilor structurale", a declarat Jose Gurria, un economist şi diplomat mexican care a negociat Acordul NAFTA în 1994.

În luna martie a acestui an, OECD estima că economia mondială ar urma să înregistreze în 2018 cea mai solidă creştere de după 2011, graţie relansării comerţului şi investiţiilor. Conform previziunilor OECD, economia mondială va înregistra un avans de 3,9% în acest an şi anul viitor, faţă de 3,7%, respectiv 3,6%, cât estimau economiştii OECD în luna noiembrie a anului trecut.

Însă, îmbunătăţirea ritmului de creştere a pus presiuni asupra guvernelor pentru a începe să elimine o parte din programele de relaxare monetară, prin majorarea treptată a dobânzilor, în ideea de a evita o supraîncălzire a economiei. Însă, unii economişti sunt îngrijoraţi că acest proces ar putea demara prea curând sau ar putea să se deruleze prea rapid, punând astfel în pericol creşterea economică, în timp ce alţii susţin că este nevoie de majorarea dobânzilor pentru a crea spaţiul de manevră necesar în eventualitatea unei noi recesiuni.

Pe lângă îmbunătăţirea perspectivelor economiei mondiale, în ultima perioadă au crescut şi tensiunile comerciale, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat introducerea unor tarife vamale la o serie de produse. Dar, cu toate acestea, Jose Gurria nu este deosebit de îngrijorat de riscul unui război comercial.

"Vedem că există tensiuni comerciale. Dar, cu toate acestea, au loc foarte mult discuţii fără a fi impuse tarife", a apreciat Jose Gurria.

Acesta a apreciat că statele lumii nu vor rezolva problema dacă se concentrează pe consecinţele supracapacităţii.

"Cred cu tărie că, dacă nu ne aplecăm asupra miezului problemei, care este supracapacitatea, şi ne concentrăm doar pe consecinţele problemei nu vom face suficiente progrese", a spus Gurria.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Comentarii