21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalŞeful Danske Bank demisionează de la subsidiara estoniană

Şeful Danske Bank demisionează de la subsidiara estoniană

Rezultatele investigaţiei, realizată de un cabinet de avocatură extern, indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale.

Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi totale prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 – 2015.

Banca daneză a precizat că nu poate furniza o cifră exactă a tranzacţiilor suspecte, dar a raportat autorităţilor de la Copenhaga aproape 6.200 de clienţi.

“Există suspiciuni că au existat angajaţi în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienţii. O serie de foşti şi actuali angajaţi, de la subsidiara estoniană a Danske Bank şi de la nivelul grupului bancar, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Totuşi, rezultatele investigaţiei arată că preşedintele, directorul general şi Consiliul de Administraţie nu au încălcat obligaţiile lor legale”, susţine Danske Bank.

“Este clar că banca nu a reuşit să-şi îndeplinească responsabilităţile, ceea ce este dezamăgitor şi inacceptabil şi prezint scuzele noastre tuturor acţionarilor şi, nu în ultimul rând, clienţilor, investitorilor, angajaţilor noştri şi în general societăţii”, a afirmat preşedintele Ole Andersen.

Autorităţile de reglementare şi comunitatea financiară au aşteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză şi vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalităţii financiare.

În iulie, cinci bănci scandinave au fost amendate în total cu 2,5 milioane de euro, după ce Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a descoperit că acestea au încălcat din neglijenţă regulile Uniunii Europene, furnizând ratinguri fără a avea autorizaţie.

ESMA, responsabilă cu reglementarea pieţelor financiare europene, a informat că a transmis notificări publice şi amenzi de 495.000 euro pentru fiecare din cele cinci instituţii: Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken şi Swedbank, deoarece “au emis ratinguri de credit fără a fi autorizate de Autoritatea europeană de reglementare a pieţelor financiare să facă asta”.

În perioada iunie 2011 – august 2016, cele cinci instituţii au transmis rapoarte privind calificativele de credit care au inclus aşa numitele “ratinguri din umbră”, ce sunt evaluări de credit private, neoficiale, susţine ESMA.

Instituţia admite că rapoartele îndeplinesc criteriile pentru emiterea de ratinguri de credit, deşi niciuna dintre bănci nu este înregistrată ca agenţie de de evaluare financiară conform reglementărilor UE.

Din 2011, după criza financiară, ESMA supervizează direct agenţiile de evaluare financiară şi piaţa ratingurilor.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă