Mike Pence (Foto: Chicago Tribune)

Șeful Bisericii Ortodoxe din Egipt refuză întâlnirea cu vicepreședintele SUA, în semn de protest

Papa Tawadros al II-lea al Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt a anulat întâlnirea cu vicepreședintele american Mike Pence, prevăzută în decembrie la Cairo, informează, sâmbătă, agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.12.2017 - 18:02

Liderul religios ortodox a făcut acest anunț pentru a protesta față de decizia Washingtonului de a declara Ierusalimul drept capitală a Israelului, fără o consultare cu lumea arabă.

Decizia anunțată miercuri de președintele Donald Trump "a ignorat sentimentele a milioane de arabi", a declarat Biserica Ortodoxă Coptă într-un comunicat, specificând că a decis să nu-l primească pe Mike Pence în timpul vizitei sale în Egipt.

Această decizie intervine la o zi după ce marele imam al Al-Azhar, instituție influentă a islamului, a anulat o întâlnire planificată cu Mike Pence din aceleași motive.

Copții reprezintă aproape 10% din cei 93 de milioane de egipteni într-o țară majoritar musulmană.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Comentarii