21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalȘefa ECDC avertizează că Europa ar putea fi lovită de un al...

Șefa ECDC avertizează că Europa ar putea fi lovită de un al doilea val de infectări cu COVID-19

Problema nu este de a şti dacă va exista un nou val de contaminări, ci “când va avea loc şi ce amploare va avea”, a afirmat Andrea Ammon într-un interviu acordat joi cotidianului britanic The Guardian.

“Virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie şi februarie”, a adăugat ea, subliniind că cifrele privind imunitatea populaţiei nu sunt încurajatoare: “85% până la 90%” dintre cetăţeni rămân expuşi la maladia COVID-19.

“Nu vreau să prezint o imagine catastrofică, dar cred că trebuie să fim realişti. Nu este momentul, acum, de a ne relaxa complet”, a adăugat ea.

Europa este continentul cel mai afectat de pandemie, cu aproape 2 milioane de cazuri confirmate, dintre care 169.932 mortale, în principal în Regatul Unit, în Franţa şi în Spania.

În total, planeta a atins pragul de cinci milioane de cazuri, între care 328.220 de decese.

Centrul de prevenţie, mică agenţie a UE cu sediul în Suedia care are un rol de consiliere în privinţa controlului bolilor infecţioase, a indicat, la începutul lui mai, că “valul iniţial de transmisie a trecut de vârf”, înregistrându-se o scădere a numărului de noi cazuri în majoritatea ţărilor UE.

În contextul în care numeroase ţări europene au început să ridice restricţiile legate de izolare, Andrea Ammon estimează totuşi că un al doilea val nu va fi neapărat dezastruos, dacă oamenii continuă să respecte regulile de distanţare.

Sătui de restricţii, în special “acum când vedem clar că numărul de infectări a scăzut, oamenii cred că s-a terminat. Dar nu este cazul”, a avertizat ea.

Guvernele au “subestimat”, la începutul crizei, viteza de propagare a virusului, la care au contribuit vacanţele din Munţii Alpi de la începutul lui martie, a mai spus ea.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă