12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSecretele FSB, dezvăluite de pirați informatici

Secretele FSB, dezvăluite de pirați informatici

Grupul de hackeri „Ov1ru$“ a spart serverul Active Directory al SyTech (un important subcontractor al serviciilor secrete ruse – FSB), de unde a avut acces la întreaga rețea informatică a antreprenorului serviciilor secrete și agențiilor de securitate rusești. Se estimează că este cea mai mare scurgere informatică de date despre munca serviciilor de securitate ale Rusiei. Hackerii au deschis o breșă într-un server SyTech și au furat date privind proiectele interne asupra cărora lucra societatea pentru FSB. Au furat 7,5 To de date și au profitat pentru a înlocui pagina web a întreprinderii informatice printr-un „yoba face“, un emoji popular în rândul utilizatorilor ruși, care înseamnă „trolling“. Potrivit unui raport BBC Russia, apărut în decembrie anul trecut, pirații informatici ai grupului Digital Revolution pretindeau că au spart serverul Quantum Research Institute, care lucrează pentru FSB, furând și publicând ulterior documente care descriau sistemul de supraveghere al rețelelor sociale.  Raportul preciza că, în momenul piratării, Quantum Research, în calitate de subcontractor, era deja pe cale să instaleze un astfel de sistem în Kazahstan.

Datele obţinute au permis secției rusești a BBC să afle că SyTech a lucrat la cel puțin 20 de proiecte informatice nedestinate publicului, comandate de  agențiile securității ruse. BBC a subliniat că documentele descoperite nu conțineau date despre secrete de stat. Printre clienții SyTech figurează Quantum Research Institute, operatorul național de comunicații prin satelit, RT Comm, și centrul de informații și analiză al Departamentului Judiciar al Curții Supreme a Rusiei. Majoritatea proiectelor nepublice ale SyTech au fost realizate la indicațiile unității militare 71330, care face parte dintr-o direcție a FSB ce se ocupă cu informații secrete electronice. Or, aceste proiecte destinate serviciului federal de securitate al Rusiei au fost divulgate de hackeri.

Primul este Nautilus-S, creat pentru suprimarea rețelei rusești Tor, ce permite utilizatorului să navigheze în anonimat pe internet. Tor este o rețea informatică ce distribuie conexiuni internet în mod aleatoriu serverelor din diferite părți ale lumii, permițând utilizatorilor să ocolească cenzura și să-și ascundă identitatea.

Al doilea proiect pus în practică de SyTech este numit Hope și analizează structura și compoziția segmentului rus al internetului. În acest an, Rusia a efectuat teste în cursul cărora a deconectat segmentul național rus de restul internetului. Practic, testul de deconectare planificată a constat din verificarea ca transmisia de date între cetățenii ruși și organizații ruse să rămână în interiorul țării, în loc să fie îndreptate spre exterior. Anul trecut, Parlamentul rus a fost sesizat de o lege care impune furnizorilor de acces la internetul rus – Runet – să asigure independența acestuia, în așa fel încât să poată deconecta țara de restul internetului în cazul unei agresiuni externe.

Printre proiectele SyTech rămase în stadiul de cercetare figurează Tax-3, un proiect de creare a unui intranet închis, pentru stocarea informațiilor privind personalitățile foarte sensibile ale statului, judecătorii și funcționarii administrațiilor locale, separat de restul rețelelor informatice din Rusia.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă