32.2 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeInternaționalSecretarul de stat al SUA, către poporul rus: "Nu putem alege viitorul...

Secretarul de stat al SUA, către poporul rus: “Nu putem alege viitorul pentru voi”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a adresat un mesaj poporului Rusiei, în care îi invită pe cetățenii ruși să decidă singuri ce viitor vor avea.

“Permiteți-mi să spun asta direct poporului rus: Statele Unite nu sunt inamicul vostru. La sfârșitul pașnic al Războiului Rece, am împărtășit speranța că Rusia va apărea într-un viitor mai luminos, liber și deschis, pe deplin integrat cu lumea. Timp de peste 30 de ani, am lucrat pentru a urmări relații stabile și de cooperare cu Moscova, pentru că am crezut că o Rusie pașnică, sigură și prosperă este în interesul Americii – într-adevăr, în interesul lumii. Încă credem asta și astăzi. Nu putem alege viitorul pentru voi și nu vom încerca să facem acest lucru”, precizează secretarul de stat Blinken. “Nu căutăm răsturnarea Guvernului Rusiei și nu am făcut-o niciodată. Viitorul Rusiei este ca rușii să decidă”, a spus Blinken.

Secretarul de stat subliniază că, în războiul din Ucraina, Rusia a avut pierderi enorme, inclusiv din punct de vedere uman. “Se estimează că Rusia a avut peste 100.000 de victime doar în ultimele șase luni, întrucât Putin trimite val după val de ruși într-o mașină de tocat carne creată de el”, subliniază Blinken. În paralel, “un milion de oameni au fugit din Rusia, inclusiv mulți dintre specialiștii IT de top ai țării, antreprenori, ingineri, medici, profesori, jurnaliști, oameni de știință. Nenumărați artiști, scriitori, realizatori de film, muzicieni au plecat și ei, nevăzând niciun viitor pentru ei într-o țară în care nu se pot exprima liber”.

Secretarul de stat al SUA face bilanțul pierderilor suferite de ruși în Ucraina

Șeful Diplomației americane a rostit acest mesaj la Helsinki (Finlanda), la data de 2 iunie 2023. Ulterior, mesajul secretarului de stat a fost transmis și de Ambasada SUA în România.

Rusia a pornit actualul război în Ucraina la data de 24 februarie 2022. Discursul rostit de secretarul de stat al SUA vine la câteva zile după ce Rusia lansase un mesaj că ar fi dispusă să înceapă negocieri de pace cu Ucraina. Mesajul aparent conciliant al Rusiei a fost exprimat de ambasadorul Rusiei în Marea Britanie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Drulă, președintele USR, a cerut eliminarea taxei de pod de la Giurgiu-Ruse

Preşedintele USR Cătălin Drulă a cerut guvernelor României şi Bulgariei, să elimine taxa de pod de la Giurgiu-Ruse. „Această taxă de pod reprezintă un obstacol...

„Un astfel de monstru nu poate fi numit om și este bine că va fi tras la răspundere”

„Abuzurile asupra copiilor, a oricărei persoane, sunt intolerabile! Am aflat cu tristețe de cazul fetiței de 13 ani care timp de 4 ani...

Securitatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt interconectate, afirmă președintele Iohannis

Securitatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt "puternic interconectate", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului World Leaders Forum. Șeful statului român...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies