6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInternaționalScurtmetrajul "Căutare", de Ionuţ Piţurescu, premiat la Festivalul de Film de la...

Scurtmetrajul “Căutare”, de Ionuţ Piţurescu, premiat la Festivalul de Film de la Cannes

Scurtmetrajul “Căutare/ Quest”, de Ionuţ Piturescu, a primit premiul SFR (La Société des réalisateurs de films) pentru scurtmetraj în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, la Festivalul de Film la Cannes, a declarat, pentru Mediafax, Anca Romanescu, publicistul filmului.

Premiul SFR a fost acordat ex-aequo scurtmetrajelor “Căutare/ Quest”, de Ionuţ Piturescu şi “Mary Last Seen”, de Sean Durkin.

“Căutare/ Quest” este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fără să se potrivească locurilor prin care călătoresc, dispreţuiti, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie în societatea de azi, ei caută sensuri. Sau lipsa lor.

Ionuţ Piţurescu are 31 de ani, este antropolog şi a studiat regie de teatru. El a mai realizat până acum filmele “Prinde timpul/Seize the time” (2008) şi “Balkan’s Digest” (Albania, 2008), care au apărut în festivaluri şi manifestări din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria şi Macedonia. Doctorand în antropologie culturală, Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), SUA (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctică (Sami, 2006), şi în Europa de Est.

Anul acesta, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs au fost selectate filme din Marea Britanie, Brazilia şi Uruguay.

O secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii culturale din cinematografie, Quinzaine des Réalisateurs nu are premii specifice. Regizorii aflaţi la primul lungmetraj şi prezenţi în Quinzaine des Réalisateurs sunt, însă, eligibili pentru prestigiosul premiu Camera d’Or.

La Quinzaine des réalisateurs s-a născut în 1968, în urma unei conferinţe despre starea cinematografiei, organizată în apropiere de Paris, în timpul celei de-a 21-a ediţii a Festivalului de la Cannes, tulburată, apoi întreruptă, de mişcarea socială care agita Franţa la acea vreme. Un an mai târziu, aceasta s-a dorit a fi o contra-manifestaţie, vizând promovarea filmului aşa-numit de autor sau independent, prin proiectarea de filme, “gratuit, fără premii şi fără cenzură”, departe de Festivalul de la Cannes, oficial, prea academic pentru gustul organizatorilor Quinzaine.

În 2008, filmul lui Radu Muntean “Boogie” a fost prezentat în Quinzaine des Réalisateurs.

Cele mai citite

Topul municipiilor care dau cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Tot mai multe orașe au început pregătirile pentru sărbători. În ciuda restricțiilor cu cheltuielile impuse de Guvern, unii primari nu fac rabat de...

Fără frigidere și aparate de aer condiționat cu freon

Frigiderele și aparatele de aer condiționat cu freon vor fi interizse de către Uniunea Europeană. La acestea se adaugă și instalațiile de aer...

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă