27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSculptura lui Tutankhamon vândută cu 6 milioane de dolari la Londra, in...

Sculptura lui Tutankhamon vândută cu 6 milioane de dolari la Londra, in ciuda criticii Egiptului

Sculptura provenea dintr-o colecție privată, Resandro Collection, însă autoritățile egiptene au cerut blocarea licitației și returnarea relicvei.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața sediului din Londra al casei de licitații, cu steaguri egiptene și pancarte pe care se putea citi textul “opriți tranzacțiile de antichități furate”.

 Egiptenii sunt de părere că locul sculpturii este într-un muzeu egiptean.

Ministrul pentru Antichități al Egiptului a declarat că, săptămâna viitoare, va organiza o întâlnire specială pentru a stabili măsurile care se impun. Totodată, acesta a spus că Guvernul egiptean va lua toate măsurile necesare pentru a recupera antichitățile scoase din țară ilegal.

Fostul ministru pentru Antichități, Zahi Hawass, a declarat că sculptura pare să fi fost “furată” în anii 1970 de la Templul din Karnak, la nord de complexul arheologic Luxor.

Ministrul egiptean de Externe a cerut ajutorul autorităților britanice și UNESCO pentru a bloca licitația, dar astfel de intervenții au loc doar în cazul în care există probe clare.

Se crede că Tutankhamon (1941 – 1323 î.e.n) a devenit faraon în jurul vârstei de 9 ani și a murit zece ani mai târziu. Perioada sa de domnie ar fi trecut probabil neobservată dacă, în 1922, arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit mormântul aproape intact. Descoperirea lui a reînnoit interesul pentru Egiptul antic și a fost urmată de dispute privind adevărații proprietari ai artefactelor.

 

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă