Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scoţia vrea să scoată blasfemia de sub incidenţa penală

Guvernul scoţian a publicat un nou proeict de lege în vederea scoaterii de sub incidenţă penală a blasfemiei, după mai bine de 175 de ani de la ultimele proceduri judiciare cu acest cap de acuzare, relatează AFP, via News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2020 - 13:23

Edinburghul consideră că menţinearea acestei infracţiuni în legea împotriva urii şi discriminării ”nu mai reflectă tipul de societate în care tăim”.

Ministrul scoţian al Justiţiei Humza Yousaf a anunţat că legea urmează să fie modernizată şi să vizeze discriminările pe bază de vârstă, handicap, origine, religie şi orientare sexuală.

”Prin crearea acestei legi, Parlamentul va transmite un mesaj puternic”, potrivit căruia acest tip de fapte nu vor fi tolerate, a subliniat el.

blasfemíe sf [At: COȘBUC, B. 145 / Pl: ~ii / E: lat blasphentia] (Liv) 1 Defăimare a religiei, a dogmelor și a obiectelor de cult Si: hulă1. 2 (Fig) Defăimare a lucrurilor sfinte. (cf. DexOnline.ro)

Proiectul de lege prezentat a fost salutat de Humanists UK, o aociaţie care militează împotriva blasfemiei din 2015.

”Umaniştii au îndemnat guvernele să abroge legi ca aceasta în semn de solidaritate cu victimele legilor opresive privind blasfemia din întreaga lume”, a declarat directorul general al asociaţiei, Andrew Copson.

În cazul adoptăriilegii, Scoţia va urma exemplul multor ţări - între care Danemarca, Canada, Grecia şi Irlanda - în scoaterea de sub incidenţa penală a blasfemiei.

Ultimul caz de blasfemie din Scoţia l-a vizat pe editorul Thomas Paterson, care a ”exhibat pancarte de natură profană” în vitrina sa, în 1842. Anglia şi Ţara Galilor şi-au abrogat legislaţia împotriva blasfemiei în 2008.

Comentarii