Nicola Sturgeon

Scoția cere să aibă, după Brexit, aceleași drepturi ca și Irlanda de Nord

Scoția și alte entități componente ale Marii Britanii trebuie să aibă permisiunea de a beneficia de orice reguli speciale aplicabile Irlandei de Nord după Brexit, a declarat vineri șefa Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon, potrivit DPA citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.12.2017 - 17:16

Sturgeon, care este și șefa guvernului delegat al Scoției, a salutat trecerea la faza următoare a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că ''diavolul stă în detalii și de acum lucrurile devin cu adevărat dure''.

''Dacă Brexit-ul are loc (eu aș fi dorit să nu fie cazul), rămânerea în interiorul pieței unice și a uniunii vamale este singura opțiune rezonabilă'', a scris Nicola Sturgeon pe Twitter.

Ea a adăugat că insistența guvernului britanic de a evita o ''frontieră dură'' între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord înseamnă că ''nu se poate spune niciodată Scoției că independența va însemna o graniță dură între Scoția și restul Regatului Unit''.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat că au fost înregistrate ''progrese suficiente'' cu privire la termenii ''divorțului'' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra.

Comentarii