15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSchimbările climatice, un risc 'extrem' pentru două treimi dintre oraşele africane

Schimbările climatice, un risc ‘extrem’ pentru două treimi dintre oraşele africane

Potrivit ONU, 86 din cele 100 de oraşe din lume cu cea mai mare creştere demografică sunt în Africa, iar experţii avertizează asupra afectării creşterii economice a continentului din cauza încălzirii globale.

”Indicele de vulnerabilitate la schimbarea climei în 2018”, publicat miercuri de firma de consultanţă Verisk Maplecroft, utilizează circa 50 de date existente, variind de la modele climatice la factori economici, inclusiv proiecţii demografice.

Potrivit indicelui, capitala Africii Centrale, Bangui, capitala Liberiei, Monrovia, şi oraşul Mbuji-Mayi din sudul Republicii Democrate Congo sunt cele trei oraşe cele mai expuse riscului.

Raportul “evaluează capacitatea de a rezistenţă la şocuri climatice şi aceasta face ca oraşele africane să fie mai expuse riscului decât restul lumii”, a comentat Niall Smith, analist la Verisk Maplecroft.

Opt oraşe africane se află printre cele 10 cele mai expuse riscului, între care Kinshasa, unde cei 13,2 milioane de locuitori sunt deja în mod constant victime ale inundaţiilor.

Şi cu creşterea populaţiei estimate la 26,7 milioane până în 2035, perturbările legate de fenomene meteorologice riscă să se amplifice.

”Creşterea populaţiei urbane în acest ritm va intensifica, fără îndoială, profilul de risc deja alarmant al oraşului, potrivit autorilor, care fac referire la problemele cu care se confruntă deja metropolele africane, cum ar fi lipsa de acces la apa potabilă sau la locuinţă.

“Nu spunem să nu investim în aceste locuri”, a menţionat Richard Hewston, analist la Verisk Maplecroft, recomandând investitorii să meargă “cu ochii deschişi” în aceste oraşe.

Unele dintre cele mai populate oraşe de pe planetă, cum ar fi New Delhi, Mumbai, Ciudad de Mexico, Karachi, au un ”risc ridicat” în ceea ce priveşte daunele cauzate economiilor lor şi populaţiei de schimbările climatice, se arată în raport.

În schimb, oraşele britanice Glasgow, Belfast şi Edinburgh sunt cele trei cel mai puţin ameninţate. Printre celelalte 10 cel mai bine clasate oraşe se află, de asemenea, Rouen şi Rennes în Franţa, sau Hanovra în Germania.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă