10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSCENARII Serviciile americane de informații, despre cum va arăta lumea în 2040

SCENARII Serviciile americane de informații, despre cum va arăta lumea în 2040

Raportul Global Trends 2040 ”O lume  mai contestată” realizat de Consiliul National de Securitate al SUA (NIC),  întocmit la fiecare patru ani de analiști de vârf ai serviciilor secrete din SUA evaluează tendințele politice, economice, sociale și de altă natură care vor modela mediul de securitate național în următorii 20 de ani.

Highlights

·       În următoarele două decenii, ritmul și impactul dezvoltărilor tehnologice vor crește, transformând și îmbunătățind experiențele și capacitățile umane și oferind potențialul de a aborda provocări precum îmbătrânirea, schimbările climatice și creșterea scăzută a productivității, creând în același timp noi tensiuni și perturbări. în cadrul și între societăți, industrii și state.
·       Următoarele decenii vor vedea o creștere a concurenței globale pentru elementele de bază ale supremației tehnologice, cum ar fi talentul, cunoștințele și piețele, ceea ce ar putea duce la noi lideri tehnologici sau hegemonii.
·       Cursa pentru dominarea tehnologică este indisolubil legată de evoluția geopoliticii și de rivalitatea mai largă SUA-China, dar avantajul tehnologic va fi sporit de companiile care au un focus pe termen lung, resurse și o acoperire globală.
·       Tehnologiile și aplicațiile spin off vor fi disponibile pentru adoptare rapidă, permițând țărilor în curs de dezvoltare să profite de cele mai recente progrese de bază, să dezvolte aplicații globale în domenii de nișă și să contribuie la lanțurile de aprovizionare globale.

”Global Trends este conceput pentru a oferi un cadru analitic pentru factorii de decizie politică la începutul fiecărei administrații, pe măsură ce elaborează strategia de securitate națională și navighează într-un viitor incert. Scopul nu este de a oferi o predicție specifică a lumii în 2040; în schimb, intenția noastră este de a ajuta factorii de decizie politică și cetățenii să vadă ce s-ar putea afla dincolo de orizont și să se pregătească pentru o serie de evenimente din viiitor.

Fiecare ediție a Tendințelor globale este unică, deoarece autorii săi din Consiliul Național de Informații dezvoltă o metodologie și formulează analiza. Acest proces a presupus numeroși pași: examinarea și evaluarea edițiilor anterioare ale Tendințelor globale pentru lecțiile învățate; cercetare și descoperire care implică consultări pe scară largă, colectare de date și cercetare comandată; sintetizarea, conturarea și redactarea; și solicitarea de feedback intern și extern pentru a revizui și a clarifica analiza.

O componentă centrală a proiectului a fost conversațiile noastre cu lumea din afara porților noastre de securitate. Am beneficiat în mare măsură de conversațiile continue cu academicieni și cercetători de renume din mai multe discipline, ancorând studiul nostru în cele mai recente teorii și date. De asemenea, ne-am extins contactele pentru a auzi perspective diverse, de la studenții de liceu din Washington DC, la organizațiile societății civile din Africa, la liderii de afaceri din Asia, la practicienii de previziuni din Europa și Asia, până la grupurile de mediu din America de Sud. Aceste discuții ne-au oferit noi idei și expertiză, ne-au contestat ipotezele și ne-au ajutat să identificăm și să ne înțelegem prejudecățile și punctele oarbe.

Una dintre provocările cheie într-un proiect de asemenea amploare este cum să organizăm toate analizele într-o poveste coerentă, integrată și orientată spre viitor. Am construit acest raport în jurul a două principii centrale de organizare: identificarea și evaluarea forțelor largi care modelează viitorul mediu strategic și apoi explorarea modului în care populațiile și liderii vor acționa asupra forțelor și vor răspunde la acestea.

Pe baza acestor principii de organizare, am construit analiza în trei secțiuni generale. În primul rând, explorăm forțele structurale în patru domenii esențiale: demografie, mediu, economie și tehnologie.

Am selectat aceste zone deoarece sunt fundamentale în modelarea dinamicii viitoare și relativ universale ca domeniu și pentru că putem oferi proiecții cu un grad rezonabil de încredere pe baza datelor și dovezilor disponibile. A doua secțiune examinează modul în care aceste forțe structurale interacționează și se intersectează cu alți factori pentru a afecta dinamica emergentă la trei niveluri de analiză: indivizi și societate, state și sistemul internațional.

Analiza din această secțiune implică un grad mai mare de incertitudine din cauza variabilității alegerilor umane care vor fi făcute în viitor. Ne concentrăm pe identificarea și descrierea dinamicii cheie emergente la fiecare nivel, inclusiv ceea ce îi determină și cum ar putea evolua în timp.

În cele din urmă, a treia secțiune identifică mai multe incertitudini cheie și le folosește pentru a crea cinci scenarii viitoare pentru lume în 2040. Aceste scenarii nu sunt destinate a fi predicții, ci pentru a lărgi diafragma cu privire la posibilități, explorând diverse combinații ale modului în care forțele structurale, dinamica emergentă și incertitudinile ar putea juca un rol cheie.

Atunci când explorăm viitorul pe termen lung, o altă provocare este alegerea problemelor pe care să le acoperim și să le subliniem și pe care să le lăsăm deoparte.

Ne-am concentrat asupra tendințelor și dinamicii globale pe termen lung, care sunt susceptibile să modeleze comunitățile, statele și sistemul internațional timp de decenii și să le prezinte într-un context mai larg. În consecință, există mai puține aspecte și crize pe termen scurt.
Oferim această analiză cu modestie, știind că invariabilul viitorul se va desfășura în moduri pe care nu le-am prevăzut.

Deși Tendințele Globale este în mod necesar mai speculativ decât majoritatea evaluărilor de informații, ne bazăm pe elementele fundamentale analitice, ne arătăm munca și explicăm ceea ce știm și nu știm; luăm în considerare ipoteze alternative și cum ne-am putea înșela; și nu susținem poziții politice sau preferințe. Global Trends reflectă perspectiva Consiliului Național de Informații asupra acestor tendințe viitoare; nu reprezintă viziunea oficială și coordonată a comunității de informații americane și nici politica SUA.

Suntem mândri să publicăm acest raport pentru ca publicul din întreaga lume să-l citească și să-l ia în considerare. Sperăm că va servi ca o resursă utilă și va provoca o conversație despre viitorul nostru colectiv.” Se arată în deschiderea raportului care apare odată la 4 ani.

Cel mai probabil, rivalitatea dintre China și coaliția de țări occidentale condusă de SUA se va intensifica, alimentată de schimbări de putere militară, demografie, tehnologie și „întărirea diviziunilor asupra modelelor de guvernare”, se arată în raport.
Puteri regionale și actori nestatali ar putea exercita o influență mai mare, având ca rezultat probabil „un mediu geopolitic mai volatil și mai predispus la conflicte și ” și o cooperare internațională slăbită.

Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare și perturbările tehnologice sunt susceptibile „să se manifeste mai frecvent și mai intens în aproape fiecare regiune și țară”, producând „tensiuni generalizate în state și societăți, precum și șocuri care ar putea fi catastrofale”, se arată în raport.

Pandemia provocată de coronavirus, care a ucis peste 3 milioane de oameni, a marcat cea mai mare „perturbare globală” de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe care vor dura probabil ani de zile.

COVID-19 a expus și, în unele cazuri, a extins disparitățile din sistemele sanitare, a crescut datoriile naționale, a accelerat naționalismul și polarizarea politică, a adâncit inegalitățile, a alimentat neîncrederea în guverne și a evidențiat eșecurile cooperării internaționale.
„Până în 2040, lumea va avea enorm mai multe dispozitive, date și interacțiuni, conectând toate aspectele vieții moderne și trecând granițele politice și societale. Confidențialitatea și anonimatul pot dispărea efectiv prin alegere sau prin mandat guvernamental, deoarece toate aspectele vieții personale și profesionale sunt urmărite de rețelele globale.

Mass-media ”ar putea denatura și mai mult adevărul și realitatea”, destabilizând societățile care se confruntă deja cu ” provocările actuale de dezinformare”, se arată în raport.

Țările care reușesc să se adapteze la schimbare – indiferent dacă aceste schimbări sunt climatice, tehnologice sau demografice – vor câștiga imediat un avantaj.

Scenariile

Cel mai optimist scenariu  – o „renaștere a democrațiilor” – guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să cultive cercetarea științifică și inovația tehnologică, catalizând un boom economic” ce le va permite să facă față tensiunilor interne și să reziste rivalilor internaționali.

Cel mai pesimist scenariu – „tragedie și mobilizare” – pandemia de COVID-19 și încălzirea globală ar putea distruge resursele de hrană la nivel mondial, ducând la conflicte de stradă soldate cu mii de morți.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă