15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalScandalul bodyguard-ului bătăuș dărâmă popularitatea lui Macron

Scandalul bodyguard-ului bătăuș dărâmă popularitatea lui Macron

Potrivit unui studiu realizat pentru Le Point la două zile după declanşarea scandalului în urma unor dezvăluiri făcute de Le Monde, Emmanuel Macron pierde patru puncte de opinii favorabile ajungând la un sprijin de 32%, ceea ce nu s-a mai întâmplat din septembrie 2017, după o perioadă marcată de o reformă delicată a legislaţiei muncii. Le Monde a publicat pe 19 iulie dezvăluiri despre Alexandre Benalla, un membru al protecţiei şi un apropiat al lui Emmanuel Macron, filmat în timp ce bătea manifestanţi cu echipamentul de poliţie.

El obţine în acelaşi timp 60% opinii nefavorabile (plus un punct), un record de impopularitate potrivit comunicatului institutului de sondare, la zece zile după victoria echipei Franţei la Mondialul din Rusia ce i-ar fi putut fi favorabilă.

Ipsos reaminteşte că „preşedinţii, în general, nu suferă de un deficit de popularitate înainte de revenirea din vacanţe, vara fiind propice unei stări de spirit mai bune a francezilor”.

Popularitatea şefului statului a scăzut deja într-un barometru BVA efectuat în 18 şi 19 iulie – înaintea scandalului. Atunci, 59% dintre respondenţi şi-au exprimat opoziţia faţă de Emmanuel Macron (+șase puncte), faţă de 39% (-două puncte), care au avut o părere bună despre el.

Prim-ministrul Edouard Philippe este mai puţin afectat de impactul cazului Benalla, dar declinul său de popularitate este oricum acelaşi, de 32% (-1 punct), şi impopularitatea acestuia creşte cu două puncte (56%).

Ancheta a fost efectuată în 20 şi 21 iulie 2018 pe un eşantion de 999 de persoane reprezentative pentru populaţia franceză în vârstă de 18 ani şi peste, potrivit metodei cotelor.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă