10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalScandal în Israel. Ministru acuzat de spionaj în favoarea Iranului

Scandal în Israel. Ministru acuzat de spionaj în favoarea Iranului

Procesul lui Gonen Segev, un fost ministru israelian acuzat de spionaj în folosul Iranului, s-a deschis joi la Ierusalim, informează France Presse.

Potrivit actului acuzării, Gonen Segev, ministru al energiei şi infrastructurii între 1995 şi 1996, este acuzat de spionaj, asistenţă acordată inamicului în timp de război şi furnizarea de informaţii “în intenţia de a submina securitatea statului”.

El este mai ales acuzat că, începând din 2012, în timp ce locuia în Nigeria, a furnizat informaţii privind amplasarea unor situri ale serviciilor de securitate israeliene, precum şi numele unor responsabili. Doar o parte din rechizitoriul necenzurat de către justiţie a fost făcută public, procesul ţinându-se cu uşile închise.

Potrivit mass-media, aproximativ 50 de articole din acest rechizitoriu au fost cenzurate din “motive de securitate”. Ele se referă la modul în care Gonen Segev a obţinut informaţiile pe care le-a furnizat iranienilor şi asupra misiunilor care i-au fost încredinţate.

Segev a fost arestat în mai pe aeroportul Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv şi apoi deţinut în secret până când serviciul de securitate internă, Shin Beth, a anunţat detenţia sa pe 18 iunie. Anterior, Guineea Ecuatorială i-a refuzat intrarea din cauza unei condamnări pentru trafic de droguri, potrivit versiunii Shin Beth.

Segev s-a întâlnit cu contactele sale iraniene în mai multe ocazii în diverse ţări şi le-a transmis informaţii despre securitatea şi resursele energetice din Israel, a precizat Shin Beth în momentul arestării sale.

Ales deputat în 1992 pe o listă de extremă-dreaptă, Gonen Segev şi-a părăsit partidul şi a votat în favoarea acordurilor de la Oslo II în octombrie 1995, permiţând prim-ministrului de atunci Yitzhak Rabin să treacă prin Parlament a doua fază a acestui acord, care trebuia să conducă la crearea unui stat palestinian.

El a fost numit apoi ministru al energiei şi infrastructurii. În 2003, acest medic a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru tentativă de fraudă cu cartea de credit. Un an mai târziu, el a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de droguri ecstasy.

Iranul este inamicul declarat al Israelului, care apreciază că programul nuclear şi balistic al Republicii islamice reprezintă pentru el o ameninţare existenţială, comentează France Presse.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă