14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalScandal de spionaj între Rusia și Estonia. Ce oficial estonian a fost...

Scandal de spionaj între Rusia și Estonia. Ce oficial estonian a fost arestat

Consulul Estoniei la Sankt Petersburg a fost arestat pentru obţinerea „documentelor clasificate”, au anunţat marţi, 6 iulie, serviciile de securitate ruse (FSB) pe fondul unui număr tot mai mare de cazuri de spionaj între Moscova şi occidentali.

„FSB l-a arestat pe diplomatul şi consulul eston la Sankt Petersburg, Mart Lätte, în timp ce primea documente clasificate de la un cetăţean rus. Un astfel de gest este incompatibil cu statutul de angajat diplomatic şi este clar ostil faţă de Rusia. Se vor lua măsuri faţă de diplomatul străin în conformitate cu standardele de drept internaţional”, au declarat serviciile de securitate, citate de Le Figaro.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, deoarece tensiunile continuă să crească de la criza ucraineană şi anexarea Crimeei în 2014.

În aprilie, consulul ucrainean la Saint-Petersburg, Alexander Sossoniouk, a fost arestat de FSB pentru că a încercat să obţină informaţii secrete şi i s-a cerut să părăsească teritoriul rus. Rusia a fost acuzată de mai multe cazuri de spionaj în mai multe ţări europene, care de fiecare dată au dus la expulzarea încrucişată a diplomaţilor.

Tensiunile sunt deosebit de mari în Europa, între Rusia şi Republica Cehă, care acuză Moscova că se află în spatele unor explozii mortale care au distrus un depozit de muniţii pe teritoriul său în 2014.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă