19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalȘapte tineri din Rusia, condamnați pentru apartenența la o rețea „teroristă” de...

Șapte tineri din Rusia, condamnați pentru apartenența la o rețea „teroristă” de extremă stânga

Prezentaţi de acuzare ca nişte terorişti ”antifascişti” şi ”anarhişti”, acuzaţii – dintre care niciunul nu avea cazier judiciar înaintea acestui dosar – au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între şase şi 18 ani de închisoare, potrivit avocatului lor, Serghei Morgunov, contactat de AFP, conform News.ro.

Aceşti tineri – născuţi toţi între 1988 şi 1996 – au fost arestaţi în 2017 din cauza apartenenţei lor la o presupusă organizaţie teroristă.

Unii au fost acuzaţi totodată de faptul că deţineau armament şi muniţie şi de tentativă de trafic de droguri.

Organizatorii grupului – Dmitri Pcelinţev şi Ilia Şakurski potrivit acuzării – au fost primit pedepsele cele mai aspre, respectiv 18 şi 16 ani de închisoare.

Potrivit  unor ONG-uri de apărarea drepturilor omului şi opoziţiei ruse, dosarul a fost ”fabricat în totalitate” cu scopul de a acredita o ameninţare la adresa puterii.

”Dosarul «reţelei» este un caz de şcoală. Acest verdict trebuie să demonstreze populaţiei că există o ameninţare a terorismului politic reală (…) şi este totodată un ordin dat tinerilor: «culcat, nu mişca!»”, a denunţat Svetlana Ganuşina, una dintre reprezentantele istorice ale Memorial, o organizaţie de apărarea drepturiloromului de referinţă în Rusia.

Potrivit ONG-ului, FSB s-a sprijinit, în acest dosar, pe mărturii îndoielnice cu privire la existenţa unei reţele teroriste, obţinute de la activişti din cadrul nebuloasei extremei stângi, arestaţi într-un dosar cu privire la stupefiante.

Mai mulţi acuzaţi au dat asigurări că au fost supuşi unor rele tratamente, chiar unor acte de tortură, în închisoare, vizând să-i oblige la mărturisiri.

Principalul critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a denunţat, la rândul său, acest verdict luni.

”Mărturii obţinute prin totrurarea unor tineri cu privire la existanţa unei organizaţii teroriste. Orice ministru al Guvernului rus este zece ori mai infractor şi o ameninţare la adresa societăţii decât aceşti băieţi”, a reacţionat Navalnîi pe Twitter, dennţând un verdict ”monstruos”.

Acuzaţiile de terorism sau de extremism vizând grupuri de tineri s-au multiplicat recent în Rusia.

Potrivit criticilor puterii, nu este este vorba doar despre organizaţii cu adevărat violente, ci şi despre mişcări ale opoziţiei sau religioase care nu respectă linia autorităţilor.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă