Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UE va sprijini exportul de petrol și gaze naturale din Iran

Sancțiuni impuse Iranului. Berlinul vrea „o scutire” pentru companiile germane

Primul set de sancțiuni ale SUA ce vizează Iranul și pe cei care fac afaceri cu acest stat a fost reintrodus luni. Sancțiunile se referă la sectorul auto, la aur și alte metale prețioase.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 07.08.2018 - 07:27

Al doilea set de sancțiuni, ce vizează sectorul petrolier și Banca Centrală, va intra în vigoare la începutul lunii noiembrie.

„Vom fi bucuroși să dialogăm pe un acord mai realist, când va fi timpul. Deocamdată, nu există evidențe că și-au schimbat atitudinea”, a declarat Secretarul de Stat, Mike Pompeo, referitor la regimul de la Teheran și la acordul nuclear încheiat în 2015.

Cele mai importante sancțiuni, din domeniul petrolului și cele pentru Banca Centrală, vor intra în vigoare la 4 noiembrie și acelea sunt socotite de către Administrația Trump „cruciale” pentru sectorul financiar.

„Este foarte important să stopăm Iranul din acțiunile sale maligne”, a subliniat Pompeo. Începând din această săptămână, Washingtonul va impune sancțiuni pentru achiziționarea de către Teheran a dolarilor americani, în ce priveşte comerțul cu aur și metale prețioase, cu cărbune și tehnologii industriale.

Iranul a anunțat că va simplifica regulile valutare pentru a stopa căderea rialului, ce a pierdut jumătate din valoare din luna aprilie, numai la anunțul reintroducerii sancțiunilor.

 

Trump vrea o întâlnire cu Rouhani, dar fără precondiții

 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că depinde de Iran dacă se va întâlni cu oficialii săi, după ce Teheranul a anunțat că pentru o discuție între oficialii celor două părți este nevoie ca Washingtonul să se întoarcă în acordul nuclear. 

„Nu există precondiții când este vorba de un posibil dialog SUA-Iran. Iranul și economia sa se descurcă foarte prost! Mă voi întâlni sau nu cu ei, nu contează - depinde de ei”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Președintele american Donald Trump a afirmat la sfârșitul lunii iulie că este dispus să se întâlnească cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, pentru a discuta despre modalitățile de aplanare a tensiunilor. 

În urmă cu câteva zile, Rouhani le-a spus diplomaților iranieni că SUA ar trebui să înțeleagă că un conflict cu Teheranul ar însemna „mama tuturor războaielor”. Și totuși, conform serviciilor secrete occidentale, în secret, Teheranul a acceptat să studieze oferta americană privind un nou acord nuclear.

 

UE menține deschise canalele financiare

 

Uniunea Europeană  „regretă profund” decizia Statelor Unite de a reimpune sancţiuni Iranului şi a anunţat intrarea în vigoare de azi, 7 august, a unei legislaţii menite să protejeze întreprinderile europene prezente în această ţară.

De asemenea, UE a precizat că va menține deschise canalele financiare cu Iranul și va sprijini exportul de petrol și gaze naturale.

Germania a anunțat că statul va continua să ofere garanții pentru firmele care fac afaceri cu Iranul. Ministerul Economiei a precizat că Berlinul va rămâne în dialog cu SUA pentru a obține „o scutire” pentru firmele germane de la sancțiunile impuse oricărei entități ce face afaceri cu Teheranul.

Până atunci, statul german menține valabile garanțiile pentru investiții și pentru export în relațiile economice ale companiilor germane cu Iranul.

Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a declarat că SUA așteaptă ca vocea poporului iranian să se facă auzită, numai că după „experiența Siria”, unde poporul revoltat împotriva regimului de la Damasc a fost lăsat la cheremul acestuia, doar manifestații sporadice au avut loc în Iran. 

Comentarii

loading...